INGREDIENCE:
- 1 kg cukr
- 4 kg cuketa
- 10 kapek pomerančová tresť (ananasová)
- 2 l voda
- celá skořice
- 2 dl Bzeneckého kvasného lihového octa
- 1 ks citron
POSTUP:
Cukety, můžeme použít i přerostlé, oloupeme a zbavíme měkkého středu s jádry. Dužinu nakrájíme na kostky 2x2cm. Kostky vkládáme do mísy a zalijeme je vodou s Bzeneckým octem. Vše necháme 24 hodin odstát, ale občas směs promícháme, aby horní vrstva neokorala. Po odstátí vše přelijeme do hrnce. Přidáme cukr a skořici a vaříme tak dlouho, až cuketa zesklovatí. Doba vaření se pohybuje kolem 30 minut. Pak cuketu vyndáme cedníkem, ale roztok dále svaříme asi na 2/3, přičemž do něj přidáme plátky z omytého citronu bez pecek. Nakonec do roztoku přidáme podle chuti pomerančovou nebo ananasovou tresť a přecedíme jej. Zatím si naskládáme cuketu do sklenic. Pak je zalijeme připraveným nálevem, uzavřeme a sterilujeme obvyklým způsobem.
Stejným způsobem můžeme upravit i dýni.
Zdroj: www.bzeneckyocet.cz