INGREDIENCE:
- 100 ml červené víno
- 3 lžíce Balsamico ocet z Modeny
- 150 – 200 g hnědý třtinový cukr
- 2 ks chilli paprička
- 50 ml Bzenecký vinný ocet z červeného vína
- 1 lžička čerstvý zázvor
- 750 g červená cibule
POSTUP:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka. Oloupaný zázvor nastrouháme a očištěnou chilli papričku drobně nasekáme. Na oleji orestujeme za stálého míchání cibuli a papričky do tmavě zlatova. Pak vmícháme strouhaný zázvor, vše podlijeme vínem a ochutíme balzamikovým a vinným octem, a taky cukrem. Směs osolíme, opepříme a zvolna vaříme za občasného míchání tak dlouho, dokud nezhoustne. Vlažné chutney přendáme do předem sterilované sklenice a uzavřeme. Cibulové chutney skladujeme v chladu, kde vydrží alespoň měsíc. Cibulové chutney podáváme jako přílohu k masům, ale samozřejmě najde uplatnění i při přípravě dalších pokrmů – jako jsou slané omelety se slaninou, toasty se sýrem. Výborně chutná i v nejrůznějších pomazánkách.
Zdroj: www.bzeneckyocet.cz