Cibulové chutney

INGREDIENCE:

  • 100 ml červené víno
  • 3 lžíce Balsamico ocet z Modeny
  • 150 – 200 g hnědý třtinový cukr
  • 2 ks chilli paprička
  • 50 ml Bzenecký vinný ocet z červeného vína
  • 1 lžička čerstvý zázvor
  • 750 g červená cibule

POSTUP:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka. Oloupaný zázvor nastrouháme a očištěnou chilli papričku drobně nasekáme. Na oleji orestujeme za stálého míchání cibuli a papričky do tmavě zlatova. Pak vmícháme strouhaný zázvor, vše podlijeme vínem a ochutíme balzamikovým a vinným octem, a taky cukrem. Směs osolíme, opepříme a zvolna vaříme za občasného míchání tak dlouho, dokud nezhoustne. Vlažné chutney přendáme do předem sterilované sklenice a uzavřeme. Cibulové chutney skladujeme v chladu, kde vydrží alespoň měsíc. Cibulové chutney podáváme jako přílohu k masům, ale samozřejmě najde uplatnění i při přípravě dalších pokrmů – jako jsou slané omelety se slaninou, toasty se sýrem. Výborně chutná i v nejrůznějších pomazánkách.

Zdroj: www.bzeneckyocet.cz