Zelenina ve sladkokyselém nálevu

13. 9. 2023
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Zelenina ve sladkokyselém nálevu

Není nic lepšího, než kvalitní zelenina ze zahrádky. Pochutnejte si na ní i v zimě! Nejlepší způsob, jak si ji uchovat, je zavařování. Pokud vám chybí inspirace na konkrétní recepty, zkuste třeba jeden z těchto našich salátů ve sladkokyselém nálevu. Desítky dalších receptů najdete také v našem magazínu o zavařování a nakládání.

Chystáte se zavařovat poprvé nebo jste naopak zkušení a hledáte novou inspiraci? Tématu zavařování se na našem webu věnuje zkušená pěstitelka a hospodyně Máma z Gruntu. Tak jdeme na to!

Na 4 sklenice 0,7 l potřebujete:

ŘEPNÝ SALÁT SE ZELÍM

  • 500 g čerstvého zelí
  • 500 g červené řepy

ZELÍ S MRKVÍ A PAPRIKOU

  • 500 g čerstvého zelí
  • 200 g červené papriky
  • 200 g mrkve
  • 1 cibule

NÁLEV

DO KAŽDÉ SKLENICE

  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 3 kuličky celého pepře
  • 10 hořčičných semínek
  • kopr

Příprava:

V tomto receptu najdete zeleninu na dva způsoby s využitím různých druhů zeleniny – červenou řepu se zelím a zelí s mrkví a paprikou. Protože se zelí v obou receptech opakuje, připravíme si ho rovnou dvojité množství, které poté rozdělíme na dvě poloviny.

Zelí nakrouháme najemno a dáme vařit 2 litry vody se zarovnanou lžičkou soli. Do vařící vody nakrouhané zelí vložíme a necháme asi minutu povařit. Následně ho scedíme a rovnoměrně rozdělíme do dvou misek.

Červenou řepu upečeme i se slupkou do měkka asi na 180°C (doba pečení se odvíjí od velikosti řepy, proto se snažíme vybírat podobně velké bulvy).as Uvařenou řepu necháme vychladnout, oloupeme ji a na hrubém struhadle nastrouháme. Následně ji smícháme s jednou polovinou zelí.

Na hrubém struhadle si nastrouháme mrkev. Cibuli nakrájíme na tenké nudličky a v cedníku spaříme asi litrem vroucí vody. Papriku nakrájíme taktéž na nudličky a spolu s cibulí, mrkví a zelím dobře promícháme.

Teď už potřebujeme jen 4 čisté sklenice. Do každé z nich dáme hořčičné semínko, pepř, nové koření, bobkový list s 1 – 2 květy kopru (pokud nemáte květy, klidně lze použít i klasická snítka kopru). Dvě sklenice naplníme zelím s řepou a další dvě zelím s paprikou, mrkví a cibulí.

Když máme zeleninu připravenou ve sklenicích i s kořením, vrhneme se na nálev. Svaříme vodu, ocet, cukr a sůl a naplněné sklenice zalijeme ještě horkým nálevem a zavíčkujeme. Zavařujeme 20 minut na 80°C, po vytažení ze zavařovacího (nebo klidně i klasického hrnce) otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout.