Božská cuketová omáčka

21. 7. 2023
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Božská cuketová omáčka

Tentokrát pro vás máme tip na cuketovou omáčku, která je opravdu božská. Najdete v ní všechny chutě léta. V době kdy, nevíte co s vypěstovanými přebytky a hromadou cuket, si je můžete zavařováním uchovat. A pak na podzim nebo v zimě, když jsou ceny zeleniny vysoké, ušetřit a vychutnat si vlastní domácí zeleninu. 

Tato zeleninová směs je ideální pod maso, do těstovin ale třeba i jen tak jako příloha místo salátu. Chuť je díky octu lehce kyselá, ale zároveň plná díky zelenině.

Na 10 sklenic o objemu 0,5 l potřebujete:

  • 2 kg cukety 
  • 500 cibule 
  • 350 g mrkve 
  • 600 g paprik cca 6 ks 
  • 2 kg rajčat
  • 150 ml oleje 
  • pepř 
  • 2 PL soli 
  • 200 g cukru 
  • 120 ml Bzeneckého lihového octa 
  • 2 palice česneku 

TIP:

Cuketa patří mezi plodiny, které má každý pěstitel v sezoně plné pole, i vy jste určitě dostali nějakou od souseda se slovy, že už neví, co s tím. Proto bude nakonec příprava tohoto receptu velmi levná nebo dokonce zcela zdarma. 

Příprava:

  1. Cuketu a mrkev nastrouháme na struhadle, cibuli nakrájíme nahrubo, rajčata a papriky na malé kousky. Vše dáme do hrnce a asi hodinu povaříme. 
  2. Nakonec přidáme olej a Bzenecký lihový ocet, který má nejen tradiční recepturu a chuť, 

ale jako jediný na trhu obsahuje karamel a voňavou bylinku estragon, které chuť nálevu také ovlivní. 

TIP:

Na kvalitě použitého octa nešetřete. Nechcete, aby vám troška nekvalitního octa zničila celou várku úrody a vaše práce přišla vniveč. 

  1. Nálev případně dále dochutíme.
  2. Plníme do sklenic a zavaříme 20 minut na 85 °C. 

TIP:

Velkou výhodou zavařování je to, že vám v běžných dnech při vaření ušetří spoustu času. Nemusíte chodit tak často nakupovat, mrknete do špajzu a vytáhnete už předpřipravenou omáčku. Když přijde návštěva a chcete rychle grilovat, hodíte klobásy na gril, vytáhnete domácí kečup nebo chutney a máte hotovo. Recepty nejen na tyto dvě pochoutky najdete v našich dalších videích.