Recept na bramborové smaženky byste našli téměř v každé staročeské kuchařce. Je podobný běžným bramborovým plackám, ale liší se tím, že obsahuje zakysanou smetanu a tvaroh. Těsto díky tomu získá příjemnou nakyslost. Velkou výhodou bramborových smaženek je také to, že do nich klidně můžete použít i staré brambory. Spotřebujete tak i ty zvráštilé nebo naklíčené, které trpělivě čekaly ve sklepě celou zimu. Teď je ta nejlepší příležitost je zužitkovat!
Abychom tomuto jídlo dodali svěžest, připravíme si k němu jarní bylinkový salátek plný jarní energie a chuti. Při trhání lístečků salátku ze zahrádky se zaměřte na ty malinké, ve kterých je nejvíc energie. Trhejte jen ty, která znáte, nejlépe z vaší zahrádky.
Ingredience na smaženky:
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 žloutky
- 2 lžíce krupice
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžička soli
- 600 g vařených brambor
- asi 250 g hladké mouky (přidáváme postupně podle potřeby, aby šlo těsto zpracovat)
- vepřové sádlo nebo olej na smažení
Příprava smaženek:
- Přibližně stejně velké brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout (na to nezapomeňte).
- Tvaroh utřeme se žloutky, zakysanou smetanou a krupicí. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemné části struhadla. Přidáme do směsi, osolíme a promícháme, podle potřeby přidáváme mouku.
- Těsto prohněteme rukama, vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a pořádně a rychle propracujeme (rychlost je v tomto případě také důležitá, protože bramborové těsto má tendenci řídnout). Z hotového těsta vytvarujeme dvě koule a necháme pár minut v lednici (asi 10-15 min).
- Těsto vytáhneme z lednice a vyválíme na pomoučené ploše placku o síle asi 1,5 cm. Pomocí skleničky vykrajujeme kolečka, která z obou stran opečeme na rozpáleném oleji. Klidně ale můžete použít sádlo.
Ingredience na salátek:
- 1 salát (ledový nebo hlávkový)
- 3 hrsti bylinek (např. pampelišku, sedmikrásku, ptačinec, popelec, řebříček)
- 1 svazek ředkviček
- 2 jarní cibulky
- 2 lžíci olivového oleje
- 1 lžíci Bzeneckého octa s chutí bylinek
- pepř a sůl
Příprava:
Hlávkový salát a bylinky ze zahrádky omyjeme a natrháme či nakrájíme na malé kousky. Omyté ředkvičky a jarní cibulku nakrájíme na plátky. Z oleje, octa s chutí bylinek, soli a pepře si připravíme zálivku, kterou promícháme se salátkem. Podáváme s bramborovými smaženkami, ale klidně i k pečivu či masu.
Dobrou chuť!