Mezi lidmi se milně traduje, že příprava domácího sýru je složitá záležitost. Je to právě naopak! Potřebujete jen mléko a kyselou složku – ocet (popřípadě citron). S octem bude mít sýr pevnější strukturu. Mléko je potřeba použít co nejtučnější, alespoň 3,5% a čerstvé. Na přípravu sýra rozhodně nepoužívejte pasterizované. V postupu budete potřebovat také teploměr, pokud ho nemáte, vařte mléko přibližně 20 minut a pozvolna, ne klokotem.
Bez čeho ale sýr připravit nelze, je plátýnko, protože skrze něj bude ze sýru odkapávat syrovátka. Na proces odkapávání je ideální mít nádobu, která je na to přímo určená. Dá se to ale udělat i bez ní, například tak, že sýr v plátýnku hodně důkladně utáhnete a zavěsíte. Pod to dáte misku na odkapávání syrovátky. Další možnost je dát na misku cedník a do něj v plátýnku zabalený a dobře utažený sýr a zatížit.
Během přípravy sýru vznikají 2 složky. Sýřenina, ze které budeme připravovat sýr a syrovátka. Tu můžete buď vypít nebo využít při dalším vaření, např. při pečení chleba. Jestli máte rádi slané sýry balkánského typu, syrovátku hodně osolte a hotový sýr do ní ponořte.
Náročnost: střední
Čas: cca 1 h + uležení
Potřebujete:
- 2 litry čerstvého plnotučného mléka
- 50 – 60 ml Bzeneckého kvasného lihového octa
- sůl
Podle chuti:
- bylinky
- olivy
- sušená rajčata
- ořechy
- nakládaný česnek
Vybavení:
- plátýnko
- cedník
- teploměr
- něco na zatížení
Příprava:
- Mléko nalijeme do hrnce a pozvolna přivedeme k varu. Až dosáhne teploty 92°C, hrnec z plotny sundáme. Do horkého mléka nalejeme ocet, zamícháme a necháme asi 30 minut stát. Působením octa se mléko začne srážet a vznikne sýřenina a syrovátka.
- Po půl hodině syrovátku slijeme přes hustý cedník nebo plátno. Sýřeninu zachytíme a osolíme dle chuti (sůl se hodně vstřebává, nemusíme se tedy bát osolit více) a dalšími ingrediencemi dle vaší chuti (bylinky, sušená rajčata atd.).
- Sýřeninu necháme zabalenou v plátýnku, zatížíme ji a dáme vykapávat. Nejdříve 30 minut při pokojové teplotě, a poté v lednici.
- Nejlepší je sýr nechat vykapávat dva dny. Čím déle ho necháme, tím bude pevnější. Hotový sýr spotřebujeme do pěti dnů. Můžeme jej naložit do osolené syrovátky a bude mít podobnou konzistenci a chuť, jako balkánský sýr. Nebo z něj ale také můžeme vyrobit nakládaný sýr v oleji, v tomto případě je potřeba využít k přípravě více octa, minimálně 60 ml, aby byl pevnější, a necháme vykapávat 3 dny.
Dobrou chuť!