Máslová omáčka beurre blanc tvoří součást základů francouzské kuchyně. Je jemná a delikátní, takže je nejvhodnější k chuťově jemným pokrmům, jako jsou třeba ryby – speciálně pak treska a jí podobné. Hodí se ale také ke kuřecímu masu, chřestu nebo těstovinám.
Na 3-4 porce potřebujeme
Omáčka:
- 2 šalotky
- 200 ml bílého vína
- 50 ml Bzeneckého bílého vinného octa
- 150-180g studeného másla
- sůl
- bílý čerstvě namletý pepř
Ryba:
- filety tresky (případně jiné ryby např. lososa)
- 1 lžíci citronové šťávy
- 3-4 snítky čerstvého tymiánu
- sůl
- bílý čerstvě namletý pepř
Příprava:
- Šalotky si nakrájíme nahrubo a smícháme v hrnci s vínem a vinným octem. Na mírném ohni svaříme směs asi na třetinu tekutiny.
- V mezičase si připravíme rybu. Očištěnou a osušenou tresku dáme na plech, podlijeme lžící vody, osolíme, opepříme a zakápneme citronem. Na rybu položíme snítky tymiánu a předehřáté troubě na 180°C pečeme 10-20 minut (záleží na velikosti ryby).
- Než se ryba upeče, dokončíme omáčku.
- Až se tekutina svaří, stáhneme plotnu na minimum a do horké směsi po částech vmícháme studené máslo. Omáčku přecedíme.
- Omáčku je možné pak na mírném ohni ohřát, ale už ji nevaříme.
- Tresku přelijeme omáčkou beurre blanc a podáváme např. se zeleninou nebo vaší oblíbenou přílohou.
Tipy pro dokonalou omáčku:
- Máslo do vařící tekutiny vmícháváme vždy studené, po částech a mícháme metličkou.
- Omáčku je nejlepší podávat ihned po přípravě, než se máslo oddělí od tekutiny – pokud se to stane, stačí ji krátce prošlehat.
Dobrou chuť!