Tento recept máte hotový za chvilku. Jediné, na co je potřeba myslet předem, je namočení nudlí hodinu před přípravou do vody a nechat čajová vejce nějakou dobu marinovat.
V receptu uvádíme množství na 4 vejce. Vařte je v užším a vyšším rendlíku, ať jich do nálevu vejde co nejvíce. V lednici vám totiž takhle vydrží týden a můžete je libovolně přidávat do salátů nebo nudlí podle chuti.
Na čajová vejce potřebujete:
- 4 vejce
- 250 ml vody
- 1 sáček černého čaje
- 30 ml Bzeneckého bílého vinného octa
- 2 lžíce třtinového cukru
- 50 ml tmavé sójové omáčky
- malý svitek skořice
- 1 lžička koření 5 vůní
- 1 hvězdička badyánu
Příprava:
- Vejce předem vytáhneme z lednice, potřebujeme, aby měly pokojovou teplotu. Do rendlíku vlijeme vodu, přidáme čaj, bílý vinný ocet, cukr, sójovou omáčku a všechno koření. Směs přivedeme k varu. Do horkého nálevu lžící opatrně vložíme vejce a vaříme 3 minuty.
- Po třech minutách vejce vytáhneme a každé jemně po ploše naťukneme lžící, aby lehce popraskalo. Takto připravená vejce vložíme zpět do vroucího nálevu, ale už nevaříme. Stáhneme z ohně a necháme v nálevu vychladnout.
- V tomtéž studeném nálevu necháme vejce do druhého dne. Potom je můžeme oloupat a použít podle potřeby. Pokud nezužitkujeme všechna vejce najednou, nálev scedíme, vejce vložíme do krabičky (zipového sáčku nebo něčeho jiného vhodného, co máme doma) a zalijeme nálevem. Uchováváme v lednici a spotřebujeme do týdne. Čím déle budou vejce naložená v nálevu, tím více chuti se do nich dostane.
Na nudle potřebujete:
- 1 obdélníček nudlí Vimixa (cca 150g)
- 3 lžíce oleje
- ½ cibule
- 70g zelí (pekingské nebo hlávkové)
- 70g mrkve
- 70g brokolice
- hrst naložených mungo klíčků
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce houbové tmavé sojovky
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- čerstvě mletý pepř
Příprava:
- Nudle namočíme hodinu předem do teplé vody (teplá voda z kohoutku je dostačující). Po třiceti minutách vyměníme vychladlou vodu za teplou.
- Nakrájíme zeleninu. Mrkev, zelí a cibuli na nudličky. Brokolici rozebereme na malé růžičky.
- Namočené nudle slijeme. Do rozpáleného oleje na pánvi vhodíme cibuli a restujeme asi 2 minuty. Přidáme rybí omáčku, sójovou a ústřicovou omáčku, promícháme a nakonec vmícháme i mungo klíčky.
- Podáváme společně s čajovým vejcem. Ozdobit můžeme výhonky. My jsme využili výhonky hrášku.
Dobrou chuť!