Čočka na kyselo

25. 1. 2023
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Čočka na kyselo

Čočka na kyselo je klasika, která patří především na novoroční tabuli. Skvělá je ale po celý rok, ať už s volským okem nebo třeba s klobásou.

Potřebujete:
• 250 g čočky
• 1 lžička soli
• 2 bobkové listy
• majoránka
• 1 cibule
• 20 g másla nebo sádla
• 10 g hladké mouky
• 2-3 lžíce Bzeneckého bílého vinného octa

1. Čočku přebereme, aby v ní nezůstaly nečistoty a necháme odmočit v hrnci.
2. Odmočenou čočku propláchneme a zalijeme třemi hrnky vody. Asi 45 minut necháme povařit dokud nezměkne.
3. V druhém hrnci si na másle (nebo sádle, to je ještě lepší, pokud máte domácí) osmažíme cibulku. Zaprášíme moukou, přidáme lžíci octa a stále mícháme. Přidáme vodu, ze které jsme scedili čočku. Směs smícháme s uvařenou čočkou.
4. Podáváme s volským okem, vejcem naměkko nebo klobásou. Popřípadě můžete přidat na větší kusy nakrájenou cibulku opraženou na másle.
Dobrou chuť!