Jestli jste při vaření ještě nevyzkoušeli černou čočku, máme pro vás dobrý důvod, proč ji tentokrát zkusit. Důvodem je tento vynikající salát, kde spolu červená řepa, sýr feta a právě černá čočka tvoří delikátní gastronomický zážitek. Kombinace těchto chutí je návyková, ale v dobrém slova smyslu. V salátu totiž nenajdete nic, co byste si nemohli vychutnávat pravidelně.
Na 2 porce potřebujete:
- 100 g černé čočky beluga (v neuvařeném stavu)
- 100 g mix salátů
- 80 g sýru feta
- 1 uvařená červená řepa
- ½ červené cibule
- 6 cherry rajčat
- ¼ salátové okurky
- najemno nasekané bylinky (např. máta, šalvěj, estragon)
Na zálivku:
- 1 lžíce Bzeneckého octa Balsamico crema
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička medu
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl a pepř
Příprava:
- Čočku uvaříme podle návodu na obalu a necháme úplně vychladnout.
- Mezitím si připravíme zálivku. V misce smícháme balzamikový ocet, olivový olej, med a dijonskou hořčici. Podle vlastní chuti osolíme a opepříme.
- Ve větší míse potom smícháme mix salátů spolu se zálivkou, přidáme na tenká půlkolečka nakrájenou cibuli a okurku, a na půlky nakrájená rajčata.
- Salát servírujeme do hlubokého talíře, přidáme na plátky krájenou vařenou červenou řepu s nadrobeným sýrem feta a čerstvými bylinkami.
Dobrou chuť!