Vynikající podzimní recept, kterým ozvláštníte svá běžná jídla. Dýňová hořčice. Nečekejte od ní rozhodně chuť té klasické, tahle je nasládlá a chutná po dýni. Trocha octu a hořčičné semínko jí ale dodá říz.
Potřebujete:
- 6 skleniček (cca 320ml)
- 1 kg dýně hokkaido (váha už očištěné dýně)
- 80 g krupicového cukru
- 15g soli
- 200 ml Bzeneckého bílého vinného octa
- 50 g světlých hořčičných semínek
- 2 lžičky mleté kurkumy
- chilli
- 100 ml oleje (slunečnicový nebo řepkový)
- 100 ml vody
Příprava:
- Spousta lidí neví, že dýni hokkaido není potřeba loupat. Naopak, slupka dodává hořčici (nebo jakémukoliv jinému jídlu) krásnou barvu. Stačí odkrojit “bubáka“ a stopku a vydlabat semínka. Takhle připravenou dýni nakrájíme na kostičky.
- Nakrájenou dýni vložíme do hrnce spolu se všemi dalšími ingrediencemi (chilli dá každý podle své chuti a hlavně stupně pálivosti). Přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou a na mírném plameni necháme 45 minut dusit. Tekutina by se při mírném varu pod pokličkou neměla vypařit. Pokud by se vyvařila, přilijte jednoduše trošku vody.
- Po 45 minutách by měla být dýně měkká. Teď už stačí jen vše rozmixovat dohladka.
- Hotovou hořčici naplníme do čistých skleniček, zavíčkujeme a ještě 20 minut sterilujeme na 80°C.