Dýňová hořčice

27. 10. 2022
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Dýňová hořčice

Vynikající podzimní recept, kterým ozvláštníte svá běžná jídla. Dýňová hořčice. Nečekejte od ní rozhodně chuť té klasické, tahle je nasládlá a chutná po dýni. Trocha octu a hořčičné semínko jí ale dodá říz.

Potřebujete:

  • 6 skleniček (cca 320ml)
  • 1 kg dýně hokkaido (váha už očištěné dýně)
  • 80 g krupicového cukru
  • 15g soli
  • 200 ml Bzeneckého bílého vinného octa
  • 50 g světlých hořčičných semínek
  • 2 lžičky mleté kurkumy
  • chilli
  • 100 ml oleje (slunečnicový nebo řepkový)
  • 100 ml vody

Příprava:

  1. Spousta lidí neví, že dýni hokkaido není potřeba loupat. Naopak, slupka dodává hořčici (nebo jakémukoliv jinému jídlu) krásnou barvu. Stačí odkrojit “bubáka“ a stopku a vydlabat semínka. Takhle připravenou dýni nakrájíme na kostičky.
  2. Nakrájenou dýni vložíme do hrnce spolu se všemi dalšími ingrediencemi (chilli dá každý podle své chuti a hlavně stupně pálivosti). Přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou a na mírném plameni necháme 45 minut dusit. Tekutina by se při mírném varu pod pokličkou neměla vypařit. Pokud by se vyvařila, přilijte jednoduše trošku vody.
  3. Po 45 minutách by měla být dýně měkká. Teď už stačí jen vše rozmixovat dohladka.
  4. Hotovou hořčici naplníme do čistých skleniček, zavíčkujeme a ještě 20 minut sterilujeme na 80°C.