Pečené kuře na česneku s karamelizovaným jablečným octem a kokosovou rýží

2. 9. 2022
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Pečené kuře na česneku s karamelizovaným jablečným octem a kokosovou rýží

Potřebujete:

  • ½ kuřete
  • Bzenecký jablečný ocet
  • kořenovou zeleninu (karotku, petržel)
  • česnek
  • tymián
  • třtinový cukr
  • máslo
  • olej
  • rýži

Příprava:

  1. Troubu rozpálíme na 180 stupňů. Kuře z obou stran osolíme a potřeme olejem. Celou polovinu vložíme na rozpálenou pánev spolu s rozkrojenou hlavou česneku.
  2. Po chvilce opékání přidáme máslo a nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, pár snítek tymiánu a jednu lžíci hnědého cukru. Přilijeme jablečný ocet, který na pánvi zredukujeme.
  3. Když má kuře zlatavou barvu, otočíme ho, položíme na zeleninu a dáme na 20 minut péct do trouby.

TIP ŠÉFKUCHAŘE: Jasmínovou rýži alespoň 3x propláchneme. A to jak v teplé vodě – pomáhá vypustit z rýže škrob, tak ve studené vodě – přebytečný škrob smyje.

  1. Rýži dáme do osolené vody s troškou olivového oleje. Ke kuřeti se skvěle hodí i kokosová rýže. Tu vytvoříte přidáním kokosového oleje. Rýži vaříme přibližně 20 minut.

Dobrou chuť!