Kdo z Čechů by nerad houbařil? Já osobně jsem opravdu vášnivý houbař, chodím i v zimě na určité druhy hub.

Dnes vám přináším recept na zpracování většího množství nasbíraných hub a jelikož je sezóna skvělé a chutné zeleniny, bude se jednat o kombinaci obojího v topinkové směsi. Směs je vhodná, jak už název napovídá, na topinky, toasty, ale i třeba do těstovin, pod maso a určitě najdete i jiné využití.

Na přípravu budete potřebovat:

  • 1 kg lesních hub
  • 10 velkých rajčat
  • 6 červených paprik
  • 1 menší cuketa
  • 3 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • chilli paprička dle chuti
  • 5 PL worcestru
  • 3-4 PL cukru (podle kyselosti rajčat)
  • 2 PL Bzeneckého kvasného lihového octa
  • olej
  • sůl
  • (kdo má rád, může přidat posekané kapary)

Postup přípravy receptu:

  1. Očištěné houby nakrájejte na kousky, rajčata zbavte slupky a pokrájejte na menší kousky, papriky, cuketu a cibuli na kostičky.
  2. Na troše oleje poduste houby tak, aby se z nich vypařila přebytečná tekutina, je lepší je ihned osolit. Podle potřeby přidejte olej a vhoďte k houbám cibuli, orestujte. Poté dejte papriky, cuketu, malinko podlijte a nechte dusit zhruba 5 minut. Pak přijdou na řadu rajčata, chilli paprička a ostatní ingredience. Nechte dusit alespoň 15 minut, dokud se neodpaří většina šťávy z rajčat. Směs by měla být hustá. Podle potřeby dochuťte.
  3. Pokud chcete směs uchovat ve sklenicích, naplňte je horkou směsí, otočte víčkem dolů a nechte tak zcela vychladnout. Směs je možné také sterilovat 20 minut při 80°C.

 

 

Napsat přízpěvek