Salát z grilované mrkve s kozím sýrem

Tento salát z mrkve je delikatesa s kozím sýrem, kuskusem a vynikající zálivkou. Můžete ho podávat studený, ale také ho ohřát a podávat teplý. Samotný nebo jako přílohu k masu.

  • 1 kg mrkve i s natí
  • 200 g kuskusu
  • 200 g kozího parmezánu
  • hrst zelené petrželové natě
  • 2 stonky jarní cibulky
  • 5 lžic kvalitního olivového oleje
  • 3 lžíce červeného vinného Bzeneckého octa
  • 1 lžíce medu
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý červený pepř

Z mrkví odkrojte zelené natě a části si jich schovejte stranou. Mrkve potřete 1 lžící olivového oleje, ochuťte solí a pepřem. Připravte na grilu. Grilujte, dokud mrkev pěkně neztmavne a nezměkne. Takto připravenou mrkev můžete mít v lednici několik dní a můžete ji i zmrazit. Takže si ji můžete připravit při víkendové grilovačce a přes týden si z ní uvařit tenhle salát.
Jarní cibulku nakrájejte na kolečka. Zelené části si nechejte stranou a bílé části opečte dozlatova na 1 lžíci olivového oleje. Kozí parmezán nakrájejte na malé kousky nebo nastrouhejte nahrubo. Kuskus připravte podle návodu na obalu.
Do malé misky dejte zbylý olivový olej, vinný ocet, med, lžičku soli a podle chuti pepř. Umíchejte zálivku.
Petrželovou nať a zelenou nať z jedné mrkve (jen jemnější konce) nasekejte nadrobno.
Grilovanou mrkev nakrájejte na kolečka.
Promíchejte vše společně – uvařený kuskus, nakrájenou mrkev, opečenou cibuli, na kolečka nakrájené zelené části jarní cibulky, najemno nasekanou petržel a mrkvovou nať. Vsypejte kozí parmezán. Vše zalijte připravenou zálivkou, promíchejte a nechejte půl hodiny stát při pokojové teplotě.
Dobrou chuť!

Napsat přízpěvek