Opravdová snídaňová delikatesa. Vejce Benedikt nejsou zrovna záležitost každodenního jídelníčku, ale pokud chcete svou milou nebo svého milého po ránu opravdu šokovat (samozřejmě pozitivně), tak tohle je ta pravá volba. V receptu jsme použili vinný ocet z bílého vína, což je pro redukce a omáčky tradiční volba.

Na 2 porce potřebujete:

  • 4 vejce
  • 125 g másla
  • 1 lžíci šťávy z citrónu
  • 2 housky (klasicky se používá anglický muffin, my jsme zvolili makovou housku)
  • 4 plátky oblíbené šunky
  • 1 dcl bílého vína
  • 1 dcl bzeneckého bílého vinného octa (a pár lžic do redukce)
  • 2 bobkové listy
  • sůl, pepř, ocet

Příprava:

  1. Nejdříve si uděláme redukci. Do rendlíku dáme pár lžic octa, víno, bobkový list a svaříme na sirup.
  2. Vejce si rozklepneme do mističek, aby zůstala celá a žloutky nepraskly. To je u ztraceného vejce celkem důležitý krok.
  3. Vodu přivedeme k varu a přidáme 3 lžíce octa. Rozmícháme a necháme jen tak bublat. Vajíčka pomalu nalijeme do horké vody a necháme vařit cca 3 až 4 minuty. Jestli chceme mít jistotu, je možné dát na dno hrnce ještě talíř (obráceně): na ten se vejce nikdy nepřilepí. Nejdůležitější je ale čerstvost, vejce musí být opravdu čerstvá.
  4. Vajíčka vyndáme, jakmile jsou hotová, to se dá celkem snadno poznat dotykem. Měla by pružit, ale musí být dostatečně pevná, aby přežila manipulaci. Můžeme si je připravit i dopředu, a potom jenom ohřát. Doporučuji uchovávat ve vodě v lednici, maximálně tak 2 dny. Ideální je vejce po uvaření hned servírovat anebo vychladit v ledové vodě.
  5. Na hrnec s vodou vložíme nerezovou (nebo skleněnou) mísu, do které vyklepneme 2 žloutky, 2 lžíce vody a jednu lžící redukce. Vyšleháme dotuha a potom pomalu přidáváme rozpuštěné máslo, dokud nepojme uplně všechno. Osolíme a přidáme trochu šťávy z citrónu. Můžeme naředit troškou teplé vody.

Servírujeme na opečené housce se šunkou. Dobrou chuť!