Opravdová snídaňová delikatesa. Vejce Benedikt nejsou zrovna záležitost každodenního jídelníčku, ale pokud chcete svou milou nebo svého milého po ránu opravdu šokovat (samozřejmě pozitivně), tak tohle je ta pravá volba. V receptu jsme použili vinný ocet z bílého vína, což je pro redukce a omáčky tradiční volba.
Na 2 porce potřebujete:
- 4 vejce
- 125 g másla
- 1 lžíci šťávy z citrónu
- 2 housky (klasicky se používá anglický muffin, my jsme zvolili makovou housku)
- 4 plátky oblíbené šunky
- 1 dcl bílého vína
- 1 dcl bzeneckého bílého vinného octa (a pár lžic do redukce)
- 2 bobkové listy
- sůl, pepř, ocet
Příprava:
- Nejdříve si uděláme redukci. Do rendlíku dáme pár lžic octa, víno, bobkový list a svaříme na sirup.
- Vejce si rozklepneme do mističek, aby zůstala celá a žloutky nepraskly. To je u ztraceného vejce celkem důležitý krok.
- Vodu přivedeme k varu a přidáme 3 lžíce octa. Rozmícháme a necháme jen tak bublat. Vajíčka pomalu nalijeme do horké vody a necháme vařit cca 3 až 4 minuty. Jestli chceme mít jistotu, je možné dát na dno hrnce ještě talíř (obráceně): na ten se vejce nikdy nepřilepí. Nejdůležitější je ale čerstvost, vejce musí být opravdu čerstvá.
- Vajíčka vyndáme, jakmile jsou hotová, to se dá celkem snadno poznat dotykem. Měla by pružit, ale musí být dostatečně pevná, aby přežila manipulaci. Můžeme si je připravit i dopředu, a potom jenom ohřát. Doporučuji uchovávat ve vodě v lednici, maximálně tak 2 dny. Ideální je vejce po uvaření hned servírovat anebo vychladit v ledové vodě.
- Na hrnec s vodou vložíme nerezovou (nebo skleněnou) mísu, do které vyklepneme 2 žloutky, 2 lžíce vody a jednu lžící redukce. Vyšleháme dotuha a potom pomalu přidáváme rozpuštěné máslo, dokud nepojme uplně všechno. Osolíme a přidáme trochu šťávy z citrónu. Můžeme naředit troškou teplé vody.
Servírujeme na opečené housce se šunkou. Dobrou chuť!