Jarní salát s pampeliškovými kapary

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 1 svazek chřestu
  • 1 červenou papriku
  • 1 svazek ředkviček
  • 8 lístků medvědího česneku
  • 4 jarní cibulky
  • 1/2 květáku
  • 8 cherry rajčat
  • 1/2 ledového nebo jiného salátu
  • bylinky a jedlé květy ze zahrady (bršlice kozí noha, ptačinec žabinec, mladé listy a květy pampelišek, macešky)

Na zálivku:

Na pampeliškové kapary:

  • poupata pampelišek (my měli větší hrst)
  • Bzenecký kvasný lihový ocet
  • vodu
  • sůl
  • volitelné: hořčičné semínko, chilli
  1. Na kapary sesbíráme malá poupata pampelišek, taková co nejsou nejsou ještě otevřená. Čím menší, tím lepší. Pořádně očistíme a naskládáme do skleniček (každou vrstvu prosypeme solí). Druhý den svaříme vodu a ocet (ideálně150 ml vody, 50 ml octa), zalijeme kapary a sterilujeme.
  2. Taky můžete zkusit verzi, kdy pampelišky pouze zalijete horkým octem. Přidat můžete ještě třeba česnek, hořčičné semínko nebo chilli. Necháme ideálně nějakou dobu odležet (my jsme skleničku otevřeli už druhý den a chutnalo nám).
  3. Chřest očistíme a opečeme na grilu, potom nakrájíme na menší kousky. Květák rozkrojíme na tlustší plátky a opečeme na grilu, přidáme i jarní cibulku. Když je vše opečeno, nakrájíme na menší kousky.
  4. Ředkvičky a rajčata rozkrojíme na čtvrtinky a zamícháme s ostatními ingrediencemi, pokapeme dresinkem a zamícháme. Nakonec přidáme pampeliškové kapary a kvítka ze zahrádky. Můžeme servírovat. Dobrou chuť!