Kdo by nemiloval vafle, hlavně co se dětí týče! Připravte jim je třeba jako sladkou odměnu za vysvědčení nebo jako příjemný začátek letních prázdnin. Vafle jsou výborné s čímkoliv, hlavně s ovocem. A protože je sezóna jahod, zvolila jsem právě jahody, které jsem na osvěžení doplnila balzamikovým octem, limetkou, a javorovým sirupem místo cukru. Svěží, letní :).
Náročnost: snadné
Čas: cca 1 – 1 ½ h
Počet porcí: +/- 10 waflí
Potřebujete:
Vafle:
- 2 větší vejce
- 1 lžíci třtinového cukru
- 300 ml plnotučného mléka
- 300 g hladké mouky (může být i namíchaná s polohrubou)
- 1 prášek do pečiva s vinným kamenem (bez fosfátů)
- ½ lžičky jedlé sody
- špetka soli
Jahodový přeliv:
- 200 g jahod
- 2 lžíce Balzamico crema (případně klasického) Balzamikového octa
- 2 lžíce javorového sirupu
- šťáva a kůra z limety
Vanilkový krém
- mascarpone, ricotta nebo creme fraiche (zakysaná smetana)
- mletý třtinový cukr
- ½ vanilkového lusku
K servírování:
- čerstvé jahody (může být i další ovoce)
- nasekané ořechy
- máta nebo meduňka
- Prosátou mouku promíchejte s kypřícím práškem, sodou a špetkou soli. Přidejte vejce, cukr a mléko a vyšlehejte hladké těsto.
- Rozehřejte vaflovač a dávkujte na jednu vafli cca 1 sběračku těsta. Těsto nenalévejte do vaflovače až k okrajům, samo se tam rozlije při pečení. Opékejte pár minut do zlatova.
- Jahody můžete udělat teplé – jahody pokrájejte a dejte je do rendlíku spolu s javorovým sirupem a balzamikem. Přidejte i šťávu a kúru z limety. Můžete nechat jen prohřát a mít tak s kousky jahod, nebo rozvařit na hustější pyré, v tom případě dejte balzamiko a limetu ke konci.
V sezóně čerstvých jahod dávám většinou přednost rychlé, studené variantě – jahody nakrájejte a smíchejte s balzamikem a javorovým sirupem. - Mascarpone nebo creme fraiche smíchejte s mletým cukrem a vanilkou.
- Servírujte wafli s mascarpone nebo zakysanou smetanou, či ricottou, přelité jahodami a ozdobené čerstvým ovocem.
TIP: Jak jsem psala na začátku, wafle jsou skvělé s čímkoli, zkuste je doplnit i kopečkem zmrzliny, třeba vanilkovou nebo čokoládovou.