Ze všech druhů dýní asi nejvíce v kuchyni používám Hokaido. Dá se z ní připravit tento krásně jemný krém s nádechem exotiky, kterému dodává správný šmrnc pečená mrkev.
POTŘEBUJEME
- 1 střední dýně Hokaido (cca 1300 g)
- 4 mrkve (cca 350 g)
- 1 Alpro kokosová alternativa smetany na vaření
- 5 lžic olivového oleje
- 1 lžička himalájské soli + na dochucení
- 2 lžíce balzamikového octa Aceto Balsamico di Modena
- 1 hrst bylinek (tymián, estragon, šalvěj)
- 1 palice česneku
- 2 cibule
- 1 lžíce přepuštěného másla
- kajenský pepř
- 1 l zeleninového vývaru
Postup
- Dýni umyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a měkký střed a nakrájíme na plátky.
- Mrkve očistíme kartáčkem a rovněž pokrájíme na kousky. Vše dáme do mísy, přidáme bylinky, olivový olej, balzamikový ocet, sůl a dáme na plech s pečicím papírem péct do trouby na 20 – 30 minut. Na plech přidáme i na polovinu překrojenou palici česneku.
- V hrnci si na přepuštěném másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, ke které přidáme upečenou dýni s mrkví, vymačkaný pečený česnek a zeleninový vývar.
- Polévku krátce provaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Nakonec ji zjemníme kokosovou alternativou smetany na vaření a dochutíme kajenským pepřem a solí.