Avokádová majonéza a omáčka aioli s medvědím česnekem

Avokádo je nabité zdravými tuky, tak si ho dopřejte častěji. Třeba místo klasické majonézy, která vám skvěle dochutí zeleninové saláty a nebo v podobě podobné studené jemné omáčky aioli, kterou použijte jako dip k zeleninovým hranolkům, krevetám, grilovanému masu apod. Recept vznikl ve spolupráci se společností Bzenecký ocet, která kromě klasického kvasného octa vyrábí také octy ovocné. Určitě je vyzkoušejte, jsou skvělé 😉 Nově mají také založenou FB stránku Milujeme ocet, kde budou probíhat i soutěže, tak si je přidejte mezi oblíbené.

Na přípravu budete potřebovat:

  • 1 zralé avokádo
  • 1 KL jablečného nebo bílého vinného octa (můžete také použít citronovou šťávu)
  • 1 KL dijonské hořčice
  • 1 PL rostlinného oleje
  • špetka cukru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • + na omáčku aioli pár listů medvědího česneku

Postup přípravy receptu:

Příprava majonézy vám zabere pouze minutku. Z avokáda vydlabejte lžící dužinu a vložte ji spolu se všemi uvedenými surovinami do mixéru. Důkladně rozmixujte v hladkou hmotu. Pokud chcete připravit rovnou omáčku aioli, přidejte do mixéru na začátku i posekané listy medvědího česneku. Majonéza i aioli jsou určeny k okamžité spotřebě.