Jak jsem se dočetla z jiných blogů a knih, pojem glazování představuje potažení samotné suroviny něčím lesklým. U většiny případů k tomu potřebujeme klasický cukr a víno. My jsme se obešli samozřejmě bez toho. Použili jsme pouze balzamikový ocet, který sám o sobě obsahuje přirozený cukr a boží šalotky. Tady na tomto receptu můžete vidět, jak balzamikový ocet dobře funguje i při přípravě teplé kuchyně. Šalotky jsou samy o sobě příjemně sladké a spolu s octem vytvoří super jemně nakyslou chuť. Parádně se hodí ke každému masu, ale i do salátu. Umím si je taky představit nasekané do sendviče s roastbeefem. Fakt MNAMM.
V lednici nám glazované šalotky vydrží v uzavřené nádobě až 1 týden.
DOBA PŘÍPRAVY
Příprava 10 min. / Vaření 40 min.
INGREDIENCE
- 1 lžíce ghí másla
- 400 – 500g šalotek
- 4 lžíce balzamikového octa
- ½ lžičky soli
- snítky čerstvého tymiánu
- špetka pepře
zdobíme
růžovým pepřem
bobkovým listem
POSTUP
- Předehřejeme si troubu na 200 °C.
- Oloupeme šalotky, tak aby zůstaly celé a během vaření se nerozpadly. Neodkrajujeme celý “zadečky”.
- Připravíme si větší pánev, kterou můžeme vložit ideálně i do trouby. Na ní necháme rozpálit větší množství ghí a orestujeme cibulky dohněda. Zabere nám to max. 5–6 minut.
- Šalotky posolíme, opepříme a dáme péct zakryté do trouby. Jednou až dvakrát promícháme. Po 20 min vyndáme z trouby, zkontrolujeme, zda jsou šalotky měkké. Větší šalotky potřebují až 10 min navíc. Troubu ztlumíme na 180°C. Šalotky zakápneme 3–4 lžícemi balzamikového octa a přihodíme pár snítků tymiánu. Vše promícháme a vložíme opět do trouby. Tentokrát už pánev nezakrýváme. Pečeme 5 minut. Dávejte pozor, aby se ocet nepřichytil.
- Podáváme teplé k masu nebo studené k salátu, do sendviče a pod.