Zavařené kukuřičky

INGREDIENCE:

  • cca. 6 kukuřičných klasu
  • 1 PL soli
  • 720 ml Bzeneckého bílého vinného octa
  • 240 ml cukru
  • 1 PL nakládacího koření
  • 2 bobkové listy
  • kousek (asi 3 cm) skořicové kury; lze vynechat

POSTUP:
Kukuřici dejte do hrnce spolu se solí a zalijte ji vodou, aby byla potopená. Dejte do chladu. Dvě litrové sklenice sterilizujte ve vařící vodě 5 minut. Ve větším hrnci smíchejte vinný ocet, cukr a koření, přidejte bobkový list a případně skořici. Přiveď tě do varu a vařte slabým varem, až se cukr rozpustí. Kukuřici vyjmete z vody, opláchnete ji a dejte ji do hrnce s nálevem. Uveďte do varu, snižte teplotu a vařte mírným varem 10 minut. Uvařenou kukuřici vyjmete děrovanou naběračkou a dejte ji do vysterilizovaných sklenic. Z nálevu odstraňte bobkový list a skořici a kukuřici ve sklenicích nálevem zalijte. Kukuřice musí být úplně potopená a nálev by mel sahat do výsky asi 10-15 mm od víčka. Okraje sklenic osušte a sklenice zavíčkujte. Sterilizujte je ve vodě 80-85 st. C horké asi 10 minut. Po otevření uchovávejte sklenice v chladničce.

Zdroj: www.bzeneckyocet.cz