Každé jaro zaseju spoustu ředkviček, protože po zimě na ně máme všichni chuť. Potom, když všechny vyrostou a jsou na denním menu, tak už je zase nikdo nechce. Pak ale přijde na řadu jejich naložení a zavaření ve sladkokyselém nálevu s bzeneckým octem, a to už by zas jedli rádi všichni. Já jiný, než bzenecký kvasný lihový ocet na zavařování nepoužívám. Ta chuť je prostě vyvážená.
Potřebujete:
- očištěné ředkvičky
- česnek
Na nálev:
- 1 l vody
- 250 ml bzeneckého kvasného lihového octa
- 1 KL soli
- 2 PL cukru
- 1 KL celého pepře
- 1 KL bílého hořčičného semínka
Příprava:
- Všechny ingredience na nálev vlijeme a vsypeme do hrnce a necháme min. 5 minut povařit. Odstavíme a necháme zchladnout.
- Ředkvičky nakrájíme na čtvrtky nebo poloviny podle velikosti a vyskládáme do sklenic. Prokládáme plátky česneku, každý podle chuti.
- Zalijeme zchladlým lákem, dobře uzavřeme a necháme v lednici alespoň 5 dní. Čím déle vydržíte nechat je uležet, tím lépe.
Ředkvičky lze také sterilovat při teplotě 80 °C po dobu 20ti minut. V obou případech počítejte s tím, že ředkvičky pustí barvu do nálevu a vyblednou. To ovšem na chuti nic nemění. Jsou výborné, pikantní.
Dobrou chuť!