Potřebujete:
- 4 velké krajíce chleba
- 8 grilovacích klobás
- 4 velká rajčata
- 500 g cibule
- sůl a pepř
- 20 g sádla
- voda podle potřeby
- Balsamico di Modena Bzenecký ocet
- 3 stroužky česneku
- olivový olej
- čerstvý tymián
- salátové listy
Rajčata den předem potřete směsí olivového oleje, prolisovaného česneku, tymiánových lístků a přibližně půl lžičky soli. Nechejte odpočívat v lednici.
Na druhý den si nejprve připravte karamelizovanou cibuli. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo měsíčky. V hrnci si rozehřejte sádlo a dejte na něj opékat cibuli. Zvolte střední teplotu, opékejte dozlatova, pak do světle hnědé barvy. Ochuťte čtyřmi lžícemi Balsamico di Modena, solí a pepřem. Podle potřeby můžete přidat trochu vody.
Naložená rajčata ugrilujte a poté rozmačkejte v misce, ve které byla rajčata naložena. Zbyl tam totiž olivový olej, česnek a tymián. Přidejte jednu lžíci Balsamico di Modena a promíchejte. Pracujte ještě s horkými rajčaty, směs se krásně propojí. Ještě můžete dochutit solí a pepřem.
Každý krajíc chleba překrojte napůl a opečte na grilu. Klobásy také ugrilujte.
A přišel čas všechno spojit. Na půl krajíce chleba dejte karamelizovanou cibuli, na ni rajčatovou směs, trochu zeleného salátu a ugrilované klobásy. Přiklopte druhou půl krajícem a ihned podávejte.
Toto jídlo chutná skvěle i bez grilovaných klobás.