Na tento recept jsme použili jsme novinku, a to ocet s chutí bylinek. Je to mix vinného a lihového octa, který se na saláty a zeleninu celkově hodí skvěle. Jdeme na to!
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 500 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
- 60 g strouhanky
- 60 g mléka
- sůl, pepř
- 1 lžičku majoránky
- 1 lžičku česneku (nakrájeného najemno)
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- 1 lžičku celého kmínu
kaše
- 800 g oloupaných brambor (typ C, nebo prostě ty, co používáte na kaši)
- 200 g mléka
- 100 g másla
- sůl
salát
- 20 g bzeneckého octa s chutí bylinek (speciál na saláty)
- 10 g plnotučné hořčice
- 10 g javorového sirupu
- 10 g soli
- 100 g olivového oleje
- 1 salátovou okurku
- 3 snítky oregana
Maso a zbytek surovin si důkladně promícháme. Necháme si trošku hořčice na potření masa před pečením, které ještě posypeme kmínem. Dobré je si namočit ruce, vytvarovat šišku a uhladit dohladka. Pečeme s troškou vody na 170 stupňů, zhruba 40 minut.
Brambory nakrájíme na menší kousky a vaříme v osolené vodě doměkka. Potom vycedíme a rozšťoucháme. Rozmícháme v kuchyňském robotu a přidáme teplé mléko s máslem. Dosolíme a vyšleháme dohladka.
Ocet, hořčici, sůl i sirup rozkvedláme metličkou dohladka a postupně přikapáváme olej, dokud se nevytvoří hustší dresink. Okurku nakrájíme na tenké plátky a smícháme s dresinkem. Necháme alespoň 10 minut marinovat a znovu promícháme. Přidáme čerstvé oregano a můžeme servírovat. Dobrou chuť!