• Marinády
  • Maso
  • Octové pochutiny
  • Omáčky a dipy
  • Polévky
  • Přílohy
  • Saláty
  • Sladké recepty
  • Těstoviny
  • Zavařujeme hříbky
  • Zavařujeme okurky
  • Zavařujeme zeleninu
  • Nakládáme zeleninu
  • Nakládáme maso
  • Kontakt
Logo
  • Každý z octů se hodí na něco jiného
  • Omáčky a dipy
  • Saláty

Foodblogerka radí, jak používat ocet

12. 7. 2019
Solnička
0 komentářů
  • Email
  • Facebook
  • Pinterest
12. 7. 2019
0 komentářů

V současné době nalezneme na pultech obchodů různé druhy octů od mnoha výrobců. Převážně se jedná o octy z dovozu. Nyní jsem díky spolupráci s magazínem Žena – in objevila ucelenou řadu octů od české firmy. Octy z Bzeneckých octáren.

To, že existuje klasický, kvasný bzenecký ocet jsem věděla. Ostatní druhy pro mě byly milým překvapením.

Ze zkušenosti vím, že má spoustu lidí ostych používat jiný ocet než obyčejný, kvasný lihový, na který je každý z nás zvyklý. Kvasný lihový ocet používám nejen v kuchyni na zavařování okurek, na sterilované zelí a řepu, na výrobu domácího kečupu, ale své využití najde i jako pomocník při úklidu. Babička i maminka odjakživa používaly tento druh octu na usazeniny od vodního kamene nebo na odvápnění rychlovarné konvice. Jako první pomoc při velmi vysokých horečkách skvěle fungují „octové ponožky“ a octový obklad zase uleví na bodnutí od zlomyslného hmyzu.

Kromě osvědčené klasiky existují i další druhy octů, které si jistě zamilujete. Jen se nebát je vyzkoušet.

Červený a bílý vinný ocet
Barva vinného octa se liší podle toho, zda se vyrábí z červeného nebo bílého vína. Ale to je všem jistě jasné. Vinný ocet najde své uplatnění především ve studené kuchyni. Skvěle se hodí do zálivek na saláty nebo na dochucení dresinků.

Zda použít červený nebo bílí vinný ocet záleží na vaší intuici. Řiďte se citem.

Bzenecký ocet kvasný jablečný
Jablečný ocet využijete také zejména ve studené kuchyni. Je poměrně silný a ostrý. Přidává se do salátů a zeleninovým pokrmům, kterým dává nenapodobitelnou chuť. Přispívá ke zlepšení metabolismu, k redukci hmotnosti a odstranění pocitu únavy. Způsobuje intenzivnější spalování potravy tím, že zvyšuje hladinu kyslíku v krvi. V jablečném octu se nachází i jablečný pektin, který hraje významnou roli při snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Speciál na saláty – ocet s chutí bylinek
Vyvážená kombinace bylinek, lihového a vinného octa. Přesně to, je tento speciální ocet na saláty. Pro mě největší překvapení! Už po otevření uzávěru je krásně cítit jemná vůně bylinek. Stačí přidat pár kapek do zeleninového salátu, přimíchat olivový olej, sůl a pepř, malinko mletého cukru a lehká příloha ke grilovanému masu nebo k topinkám s masovo-zeleninovou směsí je na stole.

Balsamico ocet z Modeny a Balsamico glazé
Balzamikové octy miluji. Balsamico ocet je kulinářská kořenicí přísada pocházející z Itálie. Jedná se o vinný ocet vyráběný ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano. Svoji nasládlou kořenitou chuť získává až po několikaletém zrání v sudech.

Balzamico glazé má hustou krémovou konzistenci. Balzamico glazé je vyváženou kombinací silné chuti hroznového moštu a jemné, sladkokyselé příchuti octu Aceto Balsamico di Modena. Ideálně se hodí na dochucení pokrmů z červeného nebo bílého masa, ryb, sýrů nebo zeleninových a ovocných salátů. Využít jej můžete i na dezerty nebo zmrzlinu. Díky krémové konzistenci skvěle poslouží k dekoraci talířů a závěrečnému food stylingu.

Krémové balzamico rozhodně vyzkoušejte na dochucení rajčatového salátu. Tuto kombinaci chutí doma milujeme. Rajčata z vlastní zahrádky, jarní cibulka, pár kapek kvalitního olivového oleje, sůl a čerstvě mletý pepř – dokonalost sama!

V horkém letním počasí na salátech opravdu ujíždím a hojně do nich používám právě Bzenecké octy. Do studených zeleninových miluji hlavně ocet ochucený bylinkami, na mix grilované zeleniny čas od času použiju Balsamico a na směs grilované cukety s cibulí jsem si oblíbila bílý vinný ocet.

Balsamico glazéBzenecký ocet na saláty s chutí bylinekvinný ocetvinný ocet z bílého vínavinný ocet z červeného vína
  • Email
  • Facebook
  • Pinterest
Předchozí

Zadělávané kedlubny – recept našich babiček

Následující

Nakládaný kopr na zimu

Autor

Solnička

Jana - "Solnička v kuchyni". Svůj blog věnuje tomu, co ji doslova pohltilo - vaření, pečení...

Napsat přízpěvek Zrušit odpověď na komentář

Recepty – vaření

  • Marinády
  • Maso
  • Octové pochutiny
  • Omáčky a dipy
  • Polévky
  • Přílohy
  • Saláty
  • Sladké recepty
  • Těstoviny

Recepty – zavařování

  • Zavařujeme hříbky
  • Zavařujeme okurky
  • Zavařujeme zeleninu

Recepty – nakládání

  • Maso a rybičky
  • Zelenina

Videorecepty

  • Recepty

Čistíme octem

  • Čistění prádla a žehličky
  • Čistění v koupelně
  • Čistění v kuchyni
  • Čistíme octem
  • Čistíme pračku a myčku
  • Další využití octa v domě
  • Úklid okolí domu

Jaký druh octa vybrat?

  • Každý z octů se hodí na něco jiného

Co Vám chutná

avokádo Balsamico glazé Balsamico ocet bazalka brambory celer cherry rajčata Chilli chřest cibule cuketa dijonská hořčice grilování Houby jablečný ocet jahody kopr koriandr kuřecí křen lihový ocet marináda med mrkev máslo okurky olivový olej paprika parmazán rajčata salát tuňák tymián těstoviny vejce vepřové vinný ocet vinný ocet z bílého vína vinný ocet z červeného vína zavařování zelí zázvor červená řepa česnek špenát

Hledat

Kuřecí stehna na jablečném octu

12. 5. 2022

Nepečený cheesecake

29. 4. 2022

Májíčkový salát

21. 4. 2022

Mangová salsa

11. 4. 2022

Jarní salát s bílou quinou, kozím sýrem, medvědím česnekem a ředkvičkami

30. 3. 2022

Stránky

  • Blog
  • Domů
  • Kontakt
  • O nás
  • Zásady cookies

O tomto blogu

Milujeme vaření, kuchyni, a taky české značky. Věříme v důležitost octa, doposud málo doceněné ingredience a píšeme pro Vás o něm magazín. V něm se takřka každý týden můžete inspirovat novými recepty s octem od oceňovaných českých food blogerek. Ale také radami a tipy na jeho využití v domácnosti, například při biologicky odbouratelném čištění či jeho blahodárném vlivu na zdraví.

Ať se nemusíte tvářit kysele, ale vesele!

Logo

COPYRIGHT 2021 Burg Ocet s.r.o. | VŠECHNA PRÁVA VYHRAZENA

Cookies
Jako každý jiný web ukládáme v souladu se zákony na vaše zařízení soubory, obecně nazývané cookies. Odsouhlaste prosím nastavení cookies souborů pro použití webu nebo si je přizpůsobte. Více o cookies a GDPR
Přizpůsobit Souhlasím / přijmout vše
Cookies
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit. Více o cookies a GDPR
  • Nezbytně nutné soubory cookies
    Tyto soubory cookie jsou nezbytné pro provoz našich služeb a nelze je vypnout. Obvykle se nastavují pouze v reakci na vaše akce, jako například vytvoření účtu nebo uložení seznamu přání na později.
  • Analytické soubory cookies
    Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu pohybujete. Veškeré tyto údaje jsou agregované a tedy anonymní!
  • Uživatelská zkušenost
    Aby naše webové stránky fungovaly při vaší návštěvě co nejlépe. Pokud tyto cookies odmítnete, některé funkce z webu zmizí.
  • Marketingové soubory cookies
    Pokud přijmete marketingové cookies, dáváte nám souhlas do vašeho zařízení umístit soubory cookie, které vám poskytnou relevantní obsah odpovídající vašim zájmům. Tento obsah může být nastaven námi nebo našimi reklamními partnery prostřednictvím našich stránek. Jejich účelem je vytvořit profil vašich zájmů a zobrazovat vám relevantní obsah na našich webových stránkách i na stránkách třetích stran.
Uložit Souhlasím / přijmout vše