Chutney neboli v českém znění čatní je dokonalá věc, která doplní jak sýrové prkéko, tak i maso. Toto jídlo pochází z Indie a představit si pod tímto názvem můžete hustou omáčku, která se připravuje v základu z různého ovoce či zeleniny. Může pak obsahovat ingredience jako jsou rozinky, česnek, cibuli a ocet. Ale také spoustu dalších surovin. 🙂 Je to vlastně jen na fantazii každého. 🙂
Toto hruškové chutney v sobě obsahuje zázvor, rozinky, samozřejmě hrušky, ale také třeba tuzemský rum, skořici a citrónovou kůru. Je výborné teď na podzim k vyzrálým a aromatickým sýrům, ale chutnat Vám bude i s pečeným masem. Tak jej určitě zkuste. 🙂
Ingredience
- 600 zralých a sladkých hrušek
- 1 větší cibule
- 1 plátek másla
- voda
- 8 g čerstvého zázvoru
- kůra z půlky citrónu
- 50 g sušených rozinek
- špetka skořice
- špetka soli
- 1 polévková lžíce tuzemského rumu
- 1 polévková lžíce balsamikového octu od Bzenecký ocet
Postup
- Cibuli nakrájejte nadrobno, hrušky zbavte slupky a nakrájejte na menší kousky. Zázvor nastrouhejte.
- V rendlíku rozehřejte máslo a orestujte na něm cibuli.
- Poté přidejte hrušky, ty také orestujte a pak vše zalijte vodou jen tak, aby byly hrušky lehce ponořené a nechte je dusit dokud nezměknou.
- Poté přidejte všechny ostatní ingredience, rum nechte vypařit a vše rozmixujte. Nemusí to být dohladka, je fajn, když má chutney nějakou strukturu.
- Chutney přelijte do sklenic ve kterých je chcete uchovávat, popřípadě je otočte dnem dolů, aby se zakonzervovaly a chutney vydželo déle.
- Dejte vychladit do lednice.
- Podávejte k sýrům a masu.