Tak jsem zjistila, že nemám na blogu recept na klasické dušené kedlubnové zelí. A to ho tak miluju. Mám ho tady jenom jako sterilovaný polotovar na jeho přípravu.
A protože jsme ho měli včera k obědu, nafotila jsem ho pro vás, abyste i vy, někteří začátečníci, mohli podle receptu zelí připravit.
A určitě ho vyzkoušejte s bzeneckým jablečným octem, protože ho skvěle dochutí. A vůbec, zkuste taky používat jiné octy než jen klasický kvasný lihový, ten si schovejte na zavařování, na to je nejlepší. Ale jablečný je mnohem jemnější a ještě k tomu podporuje spalování 😉. Mrkněte se, kolik různých druhů octů už Bzenec vyrábí .
Na přípravu budete potřebovat:
- 4 větší kedlubny
- 1 velká cibule
- 1cm plátek másla
- 2 PL hladké mouky
- drcený kmín
- sůl
Na dochucení:
- kvasný jablečný ocet nebo lihový
- cukr
Postup přípravy receptu:
Kedlubny nahrubo nastrouhejte. Cibuli nakrájejte nadrobno.
Na másle zesklovaťte cibuli, zasypte ji hladkou moukou a zlehka opražte na světlou jíšku. Přidejte nastrouhané kedlubny, osolte, okořeňte kmínem a podlijte vodou asi do poloviny. Přiklopte a duste doměkka zhruba 30 minut. Podle potřeby podlévejte vodou. Nakonec dochuťte cukrem a octem podle chuti a ještě asi 5 minut provařte.