Jarní bramborový salát a bylinkový dresink s ančovičkami

Nevím jak vy, ale někdy se upřímně bojím objednat si v nové restauraci salát. Častokrát jsem šlápla vedle. Přinesou vám krásnou variaci zeleniny, kousku masa či ryby a zakápnout to maximálně olivovým olejem? To mě dohání k šílenství. Správný dresink je základ. Připravila jsem jeden, díky kterému i ta (pardon že to tak nazvu) nejnudnější surovina – brambory, bude chutnat naprosto bombově. Možná se vám do složitějšího dresinku často nechce, Ale vždyť si ho můžete připravit do sklenice na delší čas.. 🙂 Tak šup na něj. Tento recept jsem připravila ve spolupráci s Bzeneckým octem.

DOBA PŘÍPRAVY
Příprava 10 min. /

INGREDIENCE
Suroviny na salát:

  • orestované jarní brambory ve slupce
  • orestované červené papriky
  • plátky parmezánu
  • granátové jablko
  • salátové listy

Ingredience na zálivku:

  • 200 ml olivového oleje
  • 1–2 lžíce vinného octa
  • ¼ lžičky medu
  • ¼ červené cibule či 1 šalotka
  • velká hrst petržele
  • 2 lžíce posekané pažitky
  • (4–5 plátků ančoviček)
  • ¼ lžičky středomořské soli

POSTUP

  1. Do menší misky si nalijeme 200 ml olivového oleje,1 hlubší lžíci vinného octu a ¼ lžičky medu.
  2. Bylinky si nasekáme najemno. U petrželky používáme i stonky. Cibulku nakrájíme na co nejmenší kostičky. Přisypeme do misky s olejem.
  3. Plátky ančoviček si vidličkou rozmačkáme a přidáme do misky. Vše pečlivě promícháme. Dochutíme solí.
  4. Do hlubšího talíře pokládáme listy salátu a následně orestované jarní brambory. Zakapeme dresinkem.
  5. Přidáme orestované červené papriky, které jsme na konec zakápli citrónem a jemně osolili. Jak poznáte, že jsou papriky na pánvi hotové? Na stranách jsou malinko černé a především jsou měkké.
  6. Na závěr zdobíme salát granátovým jablkem a plátky parmezánu.