Kuřecí prsíčka s balzámovou omáčkou

INGREDIENCE:

  • 4 kuřecí prsní řízky (asi po 150g)
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 5 lžic Balsamico octa z Modeny
  • 250ml slepičího vývaru (z kostky)
  • 150g zakysané krémové smetany
  • 400g rajčat
  • několik lístků bazalky

POSTUP:
Kuřecí řízky omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Na rozehřátém oleji je opečeme nejprve na silném ohni po jedné straně, obrátíme a pak na druhé straně. Vyjmeme a udržujeme v teple. Na vypečeném tuku zkaramelizujeme cukr, zalijeme octem a vývarem. Vmícháme zakysanou smetanou a omáčku 5minut povaříme. Rajčata omyjeme, rozpůlíme, vybereme semena a plody pokrájíme na kostičky. Bazalku opereme a osušíme. Listy otrháme a nadrobno rozkrájíme. Obojí přidáme do omáčky, prohřejeme, osolíme a opepříme. Řízky nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou. Obložíme lístky bazalky a podáváme s pečenými bramborami či přílohou dle vlastní chuti.
autor: Dušan Novotný