Jestli se také letos chystáte zavařovat, tuhle kořeněnou zelnou čalamádu prostě musíte vyzkoušet. Využijete ji nejen přes zimu jako náhradu za salát, ale také třeba jako přílohu k francouzským bramborům nebo zapečeným těstovinám. Skvěle se ale také hodí i k lehčím jídlům v aktuální sezóně. Třeba ke grilovanému masu. Chuť této čalamády je o něco zajímavější, než běžné okurky nebo řepa. Tak ji pojďte vyzkoušet!
Na cca 3 sklenice potřebujete:
- 150 ml kvasného lihového Bzeneckého octa
- 100 g cukru
- 100 ml oleje
- 100 ml vody
- 30 g soli
- 600 g zelí
- 150 g mrkve
- 150 g salátové okurky
- čerstvý koriandr
- ½ lžičky římského kmínu
Příprava:
- Nejdříve si připravíme nálev: smícháme ocet, vodu, cukr a sůl a necháme rozpustit.
- Zelí nakrouháme na jemné proužky, okurku na plátky a mrkev na klínky.
- Všechnu zeleninou přesuneme do větší mísy, přidáme nasekaný koriandr a hrubě drcený římský kmín. Vše dohromady rukama pomačkáme, zelenina díky tomu pustí šťávu. Necháme alespoň hodinu uležet.
- Potom zeleninu nacpeme do sklenic, zalijeme nálevem a přidáme i tekutinu, kterou pustila zelenina při mačkání, a zavíčkujeme.
- Následně sterilujeme v hrnci. Na jeho dno položíme utěrku, vyskládáme sklenice a do 2/3 zalijeme vodou. Až začne vřít, necháme ji probublávat asi 20 minut. Potom sklenice vytáhneme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Dobrou chuť!