Nakládaná rajčátka

10. 8. 2023
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Nakládaná rajčátka

Spousta z vás určitě v létě pěstuje rajčátka, ať už na zahradě, ve skleníku, nebo třeba na balkoně. Jejich pěstování se rozhodně vyplatí, nejen kvůli vůni, ale především sladké chutě, která se s těmi kupovanými vůbec nedá srovnat. Jestli je už letos jedli na sto způsobů v syrové podobě, pečené i grilované, zkuste je třeba naložit. Budou se vám hodit v době, kdy je těch čerstvých nedostatek. Tak jdeme na to!

Potřebujete:

  • 500-750g třešňových rajčátek
  • Pár snítek kopru

Na nálev:

  • 375 ml jablečného Bzeneckého octa
  • 375 ml převařené vychladlé vody
  • 2 lžíce mořské soli
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 6 stroužků česneku
  • 2 kuličky jalovce
  • 5 kuliček černého pepře
  • Špetka mletého koriandru

Příprava:

  1. V malém kastrolu smícháme všechny přísady na nálev a přivedeme k varu. Povaříme ještě 3-5 minut. Odstavíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

TIP: Jestli chcete, aby rajčátka nevydržela týdny ale měsíce, nenechávejte vodu vychladnout, ale hned pokračujte na další krok, čímže je „zavaříte“.

  1. Rajčátka očistíme od stopek, omyjeme a osušíme. Do každého píchneme 2-3 párátkem, aby se do nich dostala chuť nálevu.
  2. Rajčátka vložíme do sterilizované sklenice a zalijeme nálevem, aby bylo vše ponořené. Do každé sklenice přidáme snítku kopru, uzavřeme sterilizovanými víčky a uložíme do lednice. K jídlu budou připravena za 24 hodin, ale vydrží v chladu až několik týdnů, teda pokud je dřív nesníte. 😊

TIP: Pokud zaléváte rajčátka vroucím nálevem, je dobré sklenice ještě otočit víčkem dolů a nechat takto vychladnout. Poté uložte do chladu a temna, např spíže nebo sklepa, kde vám vydrží i několik měsíců.