Rajčata pečená v oleji s burratou a toastem

3. 8. 2023
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Rajčata pečená v oleji s burratou a toastem

Pečená rajčata jsou vynikající jako předkrm, svačinka nebo lehká večeře. Jejich servírování může mít několik podob. Na toustu s našlehaným sýrem (např. fetou), s těstovinami, ale lze je výborně použít i jako základ na rajčatovou polévku.

TIP: Rajčata pečte zcela ponořená v oleji, vznikne vám dokonale dochucený olej, který můžete později využít například do salátů, těstovin nebo na vaření. 

Potřebujete:

Na dokončení:

  • sýr burrata nebo stracciatella
  • toast, opečný chléb nebo bagetka

Příprava:

  1. Rajčata si rozkrájíme na poloviny a naskládáme do menšího pekáče, osolíme a opepříme. Přidáme stroužky česneku a vše zalijeme balsamicem a olejem. Oleje můžeme dát jen pár lžic nebo tolik, aby se rajčata ponořila a vznikl nám ochucený olej.
  2. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 -25 minut, dokud nezačnou chytat barvu. Necháme vychladnout.
  3. Na opečené pečivo rozložíme burratu nebo stracciatellu a na to pečená rajčátka. Dozdobit můžeme třeba krémovým Balsamico crema, posypat solí (např. vločkovou).

TIP: Když při opékání pečivo potřete rajčatovým olejem z pečení, získá ještě intenzivnější a lepší chuť. 

Dobrou chuť!