Pečená rajčata jsou vynikající jako předkrm, svačinka nebo lehká večeře. Jejich servírování může mít několik podob. Na toustu s našlehaným sýrem (např. fetou), s těstovinami, ale lze je výborně použít i jako základ na rajčatovou polévku.
TIP: Rajčata pečte zcela ponořená v oleji, vznikne vám dokonale dochucený olej, který můžete později využít například do salátů, těstovin nebo na vaření.
Potřebujete:
- 300 g malých rajčat
- 4 stroužky česneku
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- olej
- 2 lžíce Bzeneckého octa Balsamico di Modena
- sůl a čerstvě mletý pepř
Na dokončení:
- sýr burrata nebo stracciatella
- toast, opečný chléb nebo bagetka
Příprava:
- Rajčata si rozkrájíme na poloviny a naskládáme do menšího pekáče, osolíme a opepříme. Přidáme stroužky česneku a vše zalijeme balsamicem a olejem. Oleje můžeme dát jen pár lžic nebo tolik, aby se rajčata ponořila a vznikl nám ochucený olej.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 -25 minut, dokud nezačnou chytat barvu. Necháme vychladnout.
- Na opečené pečivo rozložíme burratu nebo stracciatellu a na to pečená rajčátka. Dozdobit můžeme třeba krémovým Balsamico crema, posypat solí (např. vločkovou).
TIP: Když při opékání pečivo potřete rajčatovým olejem z pečení, získá ještě intenzivnější a lepší chuť.
Dobrou chuť!