Mrkev se zázvorem v asijském stylu

Tento recept je v rámci použití docela variabilní. Využijete ho do různých baget a sendvičů, do smažené rýže, k nudlím nebo třeba do různých Buddha bowls. Jde o mrkev, která je nakrájená na tenké nudličky. Díky nálevu příjemně zkřehne a její chuť doplní čerstvý zázvor a chilli. Doporučuji ji zavařit do menších skleniček a vyrobit si tak další jedlý dárek, kterým můžete podarovat každého, kdo má vášeň pro jídlo. Jedno vím ale jistě, tahle mrkvička se jen tak nikde neztratí… Alespoň u nás doma tedy ne.

  1. Mrkev očistím, oloupu a nakrájím na tenké nudličky, nejlépe to jde na speciálním struhadle.
  2. Do hrnce naliju vodu, kvasný ocet a přidám na tenké plátky nakrájený zázvor a celé chilli.
  3. Nálev dochutím cukrem a solí a přivedu k varu.
  4. Mrkev napěchuju do menších sklenic a zaliju ji nálevem.
  5. Na dno většího hrnce dám utěrku, na ni položím sklenice, zaliju vodou až k hrdlu sklenic a přivedu k varu. Sklenice vařím asi 5 minut, potom je vyndám, otočím dnem vzhůru a nechám vychladnout.