Spoustě z nás se ježí chlupy, když si jen vzpomeneme na kostičky červené sterilované řepy, ze školní jídelny. Někteří z nás možná právě kvůli této vzpomínce červenou řepu zavrhli. Zkuste jí dát ještě jednu šanci! Není snad pro naše tělo prospěšnější zelenina než právě červená řepa.
Potřebujeme:
- 1 kg bílého zelí
- 1 kg uvařené červené řepy
- 200 g nahrubo nakrájené bílé cibule
- 250ml Bzeneckého lihového octa
- 750ml vody
- 2 lžíce soli
- 2,5 lžíce cukru krupice
- Vyberte stejně velké bulvy řepy, omyjte dobře slupku a vložte do hrnce s vodou. Vařte asi 20minut dokud řepou neprojde lehce nůž. Nechte vychladnout.
- Klidně řepu uvařte i den předem, vydrží bez problémů v lednici.
- Uvaříte lák z vody, octa, cukru a soli.
- Zelí nakrájejte na tenké nudličky, a i s nakrájenou cibulí vložte na 3 minuty do horkého nálevu. Nechte povařit. Červenou řepu nastrouhejte nahrubo na struhadle a přidejte k zelí.
- Naplňte sklenice, zavíčkujete a zavařte 15 minut na 85°C.
Z tohoto množství budete mít cca
- 12 ks sklenic 300ml
- 17ks sklenic 200ml
- 5ks sklenic 700ml
TIP: Do nálevu můžete přidat kmín nebo fenykl.