Sterilovaná řepa se zelím

Spoustě z nás se ježí chlupy, když si jen vzpomeneme na kostičky červené sterilované řepy, ze školní jídelny. Někteří z nás možná právě kvůli této vzpomínce červenou řepu zavrhli. Zkuste jí dát ještě jednu šanci! Není snad pro naše tělo prospěšnější zelenina než právě červená řepa.

Potřebujeme:

  • 1 kg bílého zelí
  • 1 kg uvařené červené řepy
  • 200 g nahrubo nakrájené bílé cibule
  • 250ml Bzeneckého lihového octa
  • 750ml vody
  • 2 lžíce soli
  • 2,5 lžíce cukru krupice
  • Vyberte stejně velké bulvy řepy, omyjte dobře slupku a vložte do hrnce s vodou. Vařte asi 20minut dokud řepou neprojde lehce nůž. Nechte vychladnout.
  1. Klidně řepu uvařte i den předem, vydrží bez problémů v lednici.
  2. Uvaříte lák z vody, octa, cukru a soli.
  3. Zelí nakrájejte na tenké nudličky, a i s nakrájenou cibulí vložte na 3 minuty do horkého nálevu. Nechte povařit. Červenou řepu nastrouhejte nahrubo na struhadle a přidejte k zelí.
  4. Naplňte sklenice, zavíčkujete a zavařte 15 minut na 85°C.

Z tohoto množství budete mít cca

  • 12 ks sklenic 300ml
  • 17ks sklenic 200ml
  • 5ks sklenic 700ml

TIP: Do nálevu můžete přidat kmín nebo fenykl.