Zelí z červené řepy

Příprava

  • 15 min

Ingredience

  • 800 g červené řepy
  • 2 velké cibule
  • sůl
  • 2 kávové lžičky celého kmínu
  • 1 polévková lžíce medu/třtinového cukru
  • 1 polévková lžíce sádla
  • cca 4 polévkové lžíce červeného vinného octa (Bzenecký)

Červená řepa je pro mě jednou z královen (nejen) podzimu a zimy. Používám ji do placek, řepového burgeru, polévek, pomazánky, na pečení ale i do dezertů. Takže se není čemu divit, že jsem z ní uvařila i zelí jako přílohu.

Od prvního pokusu uplynulo pár let a za tu dobu jsem recept postupně ladila tak, abych docílila co nejlepší chuti. Paradoxně mě ale nikdy nenapadlo vyzkoušet jiný druh octu, než je ten klasický kvasný. Až teď, díky spolupráci s Bzeneckým octem, jsem se na použití octů zaměřila víc a objevila jsem Ameriku. Respektive to, že s červeným vinným octem je tady to řepové zelí přesně tam, kde ho chci mít!

Zelí z řepy je celkově sladší, takže není potřeba přidávat moc cukru/medu. Díky tomu, že je červený vinný ocet jemnější (je 6% oproti 8% kvasnému), tak jsem tentokrát dala skutečně jen 1 lžíci cukru a myslím si, že ani ta tam nemusela být.

Jak si připravit “zelí” z červené řepy

  1. Řepu okrájíme, umyjeme a nastrouháme nebo rozmixujeme na jemné nudličky v mixéru.
  2. Hrnec rozpálíme a na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Pak přidáme všechnu řepu a zalijeme vodou, aby byla zhruba do 3/4 ponořená. Osolíme, lehce okmínujeme, přidáme med/třtinový cukr a ocet. (Množství máte podle naší chuti – jestli máte radši kyselejší zelí, klidně si přidejte víc octu)
  3. Průběžně mícháme a necháme uvařit doměkka.

K čemu se toto zelí hodí? K pečenému vepřovému masu, pečenému kuřeti, jen tak k vařenému bramboru, nokům…
Dobrou chuť!

Napsat přízpěvek