INGREDIENCE:
- 2 sklenice (po 500 ml)
- 2 kg rajčat
- 500 g cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 170 ml Bzeneckého vinného octa z bílého vína
- 3 feferonky
- 300 g hnědého přírodního cukru
- po 1 lžičce mletého římského kmínu, černého pepře a černých hořčičných semínek
- 1 lžíce mleté papriky
POSTUP:
Rajčata nařízneme a spaříme vařící vodou. Poté je zchladíme studenou vodou a plody rozpůlíme. Zrníčka odstraníme a dužinu rozkrájíme. Oloupanou cibuli a česnek jemně posekáme a zesklovatíme na rozehřátém olivovém oleji. Přidáme kousky rajčat a vinný ocet, uvedeme do varu a asi 30 min. dusíme na mírném ohni. Mezitím omyjeme feferonky, rozpůlíme, zbavíme semeníku a lusky pokrájíme na kostičky. Přidáme s cukrem a kořením k rajčatům a necháme asi 90 min. houstnout. Čatní naplníme do sklenic vypláchnutých horkou vodou a při 80 – 90 °C sterilizujeme 30 min. Výborně chutná jako pomazánka na chleba či pečivo nebo k těstovinám.
Zdroj: www.bzeneckyocet.cz