Rajčatové čatní s chilli

INGREDIENCE:

  • 2 sklenice (po 500 ml)
  • 2 kg rajčat
  • 500 g cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 170 ml Bzeneckého vinného octa z bílého vína
  • 3 feferonky
  • 300 g hnědého přírodního cukru
  • po 1 lžičce mletého římského kmínu, černého pepře a černých hořčičných semínek
  • 1 lžíce mleté papriky

POSTUP:
Rajčata nařízneme a spaříme vařící vodou. Poté je zchladíme studenou vodou a plody rozpůlíme. Zrníčka odstraníme a dužinu rozkrájíme. Oloupanou cibuli a česnek jemně posekáme a zesklovatíme na rozehřátém olivovém oleji. Přidáme kousky rajčat a vinný ocet, uvedeme do varu a asi 30 min. dusíme na mírném ohni. Mezitím omyjeme feferonky, rozpůlíme, zbavíme semeníku a lusky pokrájíme na kostičky. Přidáme s cukrem a kořením k rajčatům a necháme asi 90 min. houstnout. Čatní naplníme do sklenic vypláchnutých horkou vodou a při 80 – 90 °C sterilizujeme 30 min. Výborně chutná jako pomazánka na chleba či pečivo nebo k těstovinám.

Zdroj: www.bzeneckyocet.cz