Pečená řepa, marinovaná šalotka, máta a sýr feta

Pamatujete si ještě ten řepný salát ze školní jídelny? Tímhle receptem jsme se s tím traumatem vyrovnali. V Honzově provedení je neuvěřitelně chutná a během nadcházející řepné sezóny byste tuhle variantu rozhodně měli zkusit.

 

Na 4 porce budeme potřebovat:

 

 

  • 2 šalotky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky hnědého cukru
  • 2 lžíce červený vinný ocet
  • sůl
  • 2 větvičky máty
  • 80g feta
  • salátové lístky na ozdobu
  • citrónová kůra

 

Řepu omyjeme a rozkrojíme na čtvrtiny, potom vložíme do zapékací misky, osolíme, pokapeme olivovým olejem a javorovým sirupem. Pečeme přikryté alobalem na 170 st. 1,5h. Potom odklopíme a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Řepu oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Zbylý výpek smícháme s dijonskou hořčicí, octem a dosolíme. Smícháme s řepou a marinujeme. Podle chutí osolíme nebo přidáme i ocet.

Šalotku rozkrojíme na čtvrtiny a smícháme se solí, cukrem, olejem a octem. Promícháme a přemístíme do vhodné nádoby k vaření v mikrovlnce. Doba vaření je cca 1,5 minuty na plný výkon. Potom necháme vychladit a dochutíme, je lepší, aby šalotka byla spíše kyselá, řepa bude mít totiž sladký charakter. Nakrájíme na menší kousky.

Fetu nakrájíme na kostičky a můžeme servírovat. Vše naklademe na talíř a nahoru přidáme natrhanou mátu a nastrouhneme citrónovou kůrou. Dobrou chuť.

Recept vznikl ve spolupráci s Bzeneckou octárnou.

Napsat přízpěvek