Zadělávané kedlubny – recept našich babiček

Potřebujete

  • 5 mladých kedluben, včetně listů
  • 100 g másla
  • trochu cukru (podle chuti, ideálně asi 1 lžíce)
  • sůl podle chuti
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • 2 – 3 lžíce hladké mouky
  • 400 ml smetany na vaření
  • 1 – 2 lžíce Bzeneckého bílého vinného octa
  • zelená petrželová nať nebo kopr na posypání
  • k podávání
  • vařené brambory
  • vařené vejce

Kedlubny nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na plátky či kostičky. Jak se komu líbí. Ve velké hrnci si rozpusťte polovinu másla. Vsypejte na něj kedlubny a nadrobno nakrájené mladé kedlubnové lístky. Ochuťte solí, pepřem a cukrem. Společně chvíli restujte.
Zalijte kedlubny vodou, aby byly ponořené, více ne. Nedávejte zbytečně moc vody. Ztlumte teplotu a přikryjte poklicí. Vařte doměkka, jak dlouho záleží i na tom, jak jste nakrájeli kedlubny. Nastrouhané kedlubny budou měkké za chvilku, ty na kostky budou potřebovat asi 10 až 15 minut.
Voda z měkkých kedluben je téměř vyvařená. Přidejte zbytek másla a zaprašte moukou. Promíchejte a zalijte smetanou. Opět promíchejte, přidejte po troškách ocet. Octu dejte tak, aby vám byla příjemná chuť. Někdo má raději omáčku kyselejší, jiný jen jemně kyselou. Při mírné teplotě asi 10 až 15 minut povařte. Průběžně míchejte.
Podávejte s vařeným vejcem nebo vařeným hovězím masem a brambory. Posypat můžete čerstvým koprem nebo zelenou petrželovou natí.

Napsat přízpěvek