Sweet & Sour Chicken (sladkokyselé kuře)

Výborný recept, ve kterém jsme použili jablečný kvasný ocet, který je jemný a zároveň zdravý.
Na přípravu budete potřebovat: (2 porce)

  • 1 kuřecí prso
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • cca 1 cm zázvoru
  • 1/2 zelené papriky
  • 1/2 červené papriky
  • ananas (cca 2-3 plátky, můžete použít i kompotovaný)
  • 1/2 hrnku škrobu (kukuřičný, bramborový nebo nejlepší je tapiokový)
  • 1 PL sójové omáčky
  • sůl
  • olej na smažení
  • studená voda

Omáčka:

  • 1/2 hrnku kvalitního kečupu (kdo kečup z nějakého důvodu nepoužívá, dá rajčatovou passatu a o to více přisladí)
  • 1/2 hrnku vody
  • 2-3 PL třtinového cukru
  • 2-3 PL jablečného octa
  • 2 PL sójové omáčky
  • + přpadně škrob na zahuštění

Postup přípravy receptu:

  1. Kuřecí maso a ananas nakrájejte na kousky velikosti sousta, papriky na čtverečky cca 2×2 cm, cibuli na měsíčky a česnek se zázvorem posekejte najemno.
  2. Škrob rozmíchejte s trochou vody a sójovou omáčkou na hustší těstíčko (podobné jako lívancové) a vložte do něj osolené kousky masa. Důkladně je ve směsi obalte a nechte 15 minut odpočinout.
  3. Připravte si z uvedených surovin omáčku, důkladně ji promíchejte, případně dochuťte. Měla by být výrazně sladkokyselá. Kdo by připravoval z kompotovaného ananasu, může vodu zkombinovat se šťávou z kompotu.
  4. V hlubší pánvi rozpalte větší množství oleje na smažení kousků kuřecího masa. Do druhé pánve nalijte oleje pouze cca 1 polévkovou lžíci a orestujte na ní dokřupava kousky zeleniny, ananasu i s česnekem a zázvorem. Během té doby smažte kuřecí maso. Dávejte ho do oleje postupně, každý kousek zvlášť, ať se nepřilepí k sobě. Osmažte dozlatova ze všech stran a vyndávejte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.
  5. K orestované zelenině vlijte omáčku, prohřejte, dochuťte a vmíchejte kuřecí kousky. Maso nesmí v omáčce zůstat dlouho, jinak nebude křupavé a změkne. Takže podávejte ihned a s rýží.

TIP:
Omáčku Sweet&Sour můžete použít i na vepřové maso

Napsat přízpěvek