Těsto na šátečky, taštičky nebo záviny

Možná kdekdo zná tohle nepravé listové těsto, které můžete variabilně použít na slané či sladké pečení šátečků, taštiček nebo závinů. A věděli jste, že se do něj používá i ocet? Já použila ten klasický, kvasný lihový.

Na přípravu budete potřebovat:

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g chlazeného másla nebo kdo používá, může dát Heru
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce Bzeneckého lihového octa
  • 12 polévkových lžic ledové vody
  • špetka soli

 

Postup přípravy receptu:

Do prosáté mouky vytvořte důlek, do kterého nastrouhejte na hrubém struhadle studené máslo, vyklepněte vejce a přilijte ocet s vodou. Osolte špetkou soli a rychle vypracujte těsto. Pracujte rychle, aby se máslo nezačalo lepit na ruce. Těsto zformujte do bochánku, zabalte do folie a vložte do lednice min. na dvě hodiny nejlépe přes noc. Před upotřebením těsto vyndejte z chladu a nechte trochu povolit. Rozdělte na části a vyválejte. Poté použijte na taštičky, šátečky nebo záviny, podle libosti na slané či sladké.

Napsat přízpěvek