Salát (pomazánka) z červené řepy

Salát z červené řepy se báječně hodí na vegetariánské chlebíčky/jednohubky i jako osvěžující večeře nebo svačinka, ideálně s křupavým toustem.
Na zjemnění a osvěžení jsem přidala creme fraiche, ale postačí i zakysaná smetana s vyšším procentem tuku (16/18), můžete dát i tučný bílý jogurt, pokud možno řeckého typu, salát pak ale bude trochu řidší než právě s creme fraiche.
Řepa je sama o sobě sladší, takže k ní ladí přidání něčeho kyselejšího, může to být samozřejmě i citron, ale červený vinný ocet dodá ten správný šmrnc, balzamiko můžete dát i klasické, ale např. Balsamico krémové má sladší a výraznější chuť. O využití octů se můžete dočíst i zde.
Řepový salát je výborný i samotný, ale pokud máte rádi, neváhejte jej při podávání doplnit sýrem, feta či balkánský tvoří s řepou dokonalou harmonii. Skvělé jsou (obzvláště teď po zimě) klíčky všeho druhu, které v sobě mají spousty vitamínů.

Náročnost: snadné
Čas: cca 30 min + případné pečení řepy

Potřebujete:

  • 500 g pečené nebo vařené řepy
  • 3 zelená jablíčka
  • 100 – 150 g creme fraiche nebo hodně tučnou zakysanou
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce krémového balzamiko octa případně klasické balzamiko
  • 1 – 2 stroužek česneku (podle velikosti a síly)
  • 1 šalotku (banánovou)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

K dokončení: klíčky, výhonky, ořechy, rukola, sýr – feta, balkán nebo cottage

Pečenou nebo vařenou řepu a oloupané jablíčko nastrouhejte, stačí na hrubo, a nebo pokud chcete větší kousky v salátu, tak jen na drobno nakrájejte.
Do nastrouhané řepy s jablíčkem přidejte vinný ocet, balzamiko, prolisovaný či utřený česnek a najemno nakrájenou šalotku. Dle chuti dejte sůl a pepř. Nakonec přidejte zakysanou smetanu nebo creme fraiche. Pokud řepa s jablíčkem pustí hodně šťávy, slijte ji, než vmícháte zakysanou smetanu.
Salát je nejlepší podávat vychlazený, ať už samotný nebo na chlebíčkách. Dle chuti přidejte nadrobený či nastrouhaný sýr.
TIP: Řepu můžete koupit už předvařenou, pokud ji budete zpracovávat sami doma syrovou, doporučuji pečení v alobalu, s kapkou oleje řepu zabalte a pečte na 200°C přibližně hodinku, záleží na velikosti. Pečením se zvýrazní chuť, oproti vaření ve vodě.
TIP 2: Pokud máte rádi říznější chutě, přidejte do salátu trochu čerstvého nastrouhaného křenu.
Dobrou chuť ♥