Nejoblíbenější koprová omáčka

Ještě než začnete vařit, tak se rozmyslete, co si ke koprové omáčce dáte. Vařené, nebo zastřené vejce? Nebo raději plátek hovězího masa? Houskový knedlík, nebo brambory? Já jsem zvolila variantu brambory a zastřené vejce, protože takhle ji máme nejraději.

Kdo si zvolí hovězí maso, tak ho může klasicky uvařit a vývar, který z vaření masa vznikne, použít na koprovou omáčku. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou. 😉

Potřebujeme

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 3 lžíce cukru krupice
  • Bzenecký bílý vinný ocet podle chuti (cca 2 – 3 lžíce)
  • 500 ml studeného hovězího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml kysané smetany
  • sůl a pepř
  • hrst i dvě čerstvého kopru

Postup

  1. V hrnci si rozpusíme máslo, do kterého ihned vsypeme cukr a ocet. Necháme chvíli vařit. Cukr se rozpustí.
  2. Maličko ztlumíme teplotu a vsypeme do hrnce mouku. Ihned rozmícháme metličkou, aby nevznikly hrudky.
  3. Do jíšky nalijeme po částech studený vývar a průběžně rozmícháváme. Plotnu máme zapnutou na slabší teplotu.
  4. Rozmíchaný základ omáčky, bez hrudek, dochutíme solí a pepřem a necháme vařit asi dvacet minut. Poté přidáme obě smetany. Promícháme.
  5. Ihned přidáme také nadrobno nasekaný kopr. Používáme jen jemné části kopru, ne tvrdé stonky.
  6. Opět promícháme, necháme ještě pár minut lehce prohřát. Můžeme dochutit solí, pepřem. Takto připravená omáčka by měla mít tu ideální chuť. Kdo má raději sladší, může přidat ještě maličko cukru.

Podáváme, s čím máme rádi. 🙂

 

Napsat přízpěvek