Zavařování (nejen) zeleniny aneb jak naložit s octem

Velice oblíbený způsob (alespoň tedy u nás velmi :)) jak si uchovat část léta na zimu je zavařování. Já osobně miluju hlavně vše v octu, ať už jsou to utopenci, cibulky, okurky.. a tak bych se dnes ráda zaměřila na zavařování do octového nálevu. Naložit do octa můžete takřka každou zeleninu, ba i ovoce. Stejně tak i octa můžete použít různé druhy – klasicky lihový nebo méně klasicky vinný či jablečný. Každý se ale hodí k něčemu jinému.

Víte, že? Ocet potravinu nejen ochutí, ale má i konzervační
funkci, tedy díky němu se konzervovaný obsah nekazí.

Lihový ocet

je především v koncentraci 8%
hodí se na sterilování zeleniny, hub i uzeniny a ryb
je výborný konzervant

Vinný ocet

uplatnění má hlavně ve studené kuchyni, ale využít jej můžete i při sterilizaci – hodí se všude tam, kde potřebujete ocet zakomponovat jemněji, což jsou např. nakládané mořské plody, ryby nebo třeba hořčice
oproti lihovému má nižší koncentraci

Jablečný ocet

stejně jako vinný ocet má uplatnění spíše ve studené kuchyni, výborný je na saláty. Pokud ale chcete nový rozměr v chuti, nebojte se experimentovat a namísto lihového dát ocet jablečný, především k zelenině.

Při výběru octa si dejte pozor i na jeho kvalitu, vyhněte se levným „bezejmeným“ octům. Bzenecký lihový ocet v sobě skrývá mimo jiné také karamel a estragon, což vám dokonale dochutí právě onu zeleninu, i houby a i tu uzeninu. Rozdíl poznáte i pouhým okem, když v obchodě prohlídnete octy vedle se. Špatným octem si můžete naprosto zkazit vaše zavařovací snažení.

Při nakládání se nebojte ani bylinek. Snítka
rozmarýnu, tymiánu, estragonu.. vám nakládanou
potravinu parádně dochutí.

Co zavařovat/sterilovat

Zelenina

Po zelenině můžete sáhnout takřka jakékoliv, ať už je to okurka, květák, cibule, papriky, cuketa, rajčata.. Pro inspiraci vám uvedu pár mých oblíbených kombinací:

zelná čalamáda – zelí, okurky, cukety, případně papriky (vše na nudličky)
směs zeleniny – okurky, květák, rajčata, mrkev, cibule
klasické okurky – okurky, cibule, kopr
jednodruhovky – cibulky, květák, okurky, cuketa, česnek, papriky..

2. Houby

Houby sterilujte ty, které jsou pevné, by se vám nerozvařily a nerozmáčely v nálevu. Můžete k nim přidat i cibulku. Sterilováním houby hodně ztratí na objemu, pořádně je tedy do sklenice upěchujte.

3. Uzeniny

Asi každý zná a skoro každý má rád utopence. Kromě špekáčků můžete takto naložit také párky (ideálně menší velikosti), případně měkký salám. Skvělý doprovod pro uzeninu je cibule, ale výborná je i paprika, ať už klasická nebo chilli.

4. Ovoce

Možná vám to bude znít divně, ale i k ovoci se hodí ocet a to především na různá čatní (mrkněte třeba na švestkové). Takovým tradičním ovocem, které se snoubí s octem je rybíz. Z koření přidávejte např. hřebíček a skořici a přidejte více cukru. Takto zavařované ovoce se hodí k masu a k sýrům.

Víte, že? Velice snadným způsobem si můžete připravit
ochucený ocet. Použít můžete takřka jakoukoliv bylinku, česnek, ale
i třeba maliny. Marinujte cca 2 týdny a poté ocet přeceďte.
Používejte stejně jako klasický, i na zavařování.

A na konec jeden univerzální recept na nálev, který můžete využít na zeleninu, houby i špekáčky. Octu i cukru dejte podle toho, jak máte rádi kyselé, já dělám méně kyselejší. Stejně tak sůl si dejte podle vlastní chuti. Nebojte se, upravit si recept na míru.

Univerzální octový nálev

  • 900 ml vody
  • 200 – 250 ml Bzeneckého lihového octa
  • 8 bobkových listů
  • 14 kuliček pepře
  • 1,5 – 3 lžičky soli
  • 2 – 4 lžíce cukru
  • 4 lžíce hořčičných semínek

TIP: I tentokrát pro vás mám jeden tip, tentokrát se ale netýká jídla. Víte, že klasický lihový ocet vám poslouží i jako výborný čistící prostředek? A to velice univerzální čistící prostředek. Využijete jej jak při praní, tak při čištění, při desinfekci i na vyčištění rychlovarné konvice. A zakoupit už lze i eko octové čistící přípravky – pod značkou RinGo.

Napsat přízpěvek