Ocet na zavařování dobře vybírejte

V kuchyni sehrává ocet důležitou úlohu, ale nesmíte podcenit jeho správný výběr. Na trhu je jich totiž několik druhů, těmi hlavními jsou ovocné a lihové octy. A tak dobře vybírejte, např. ovocný vinný ocet je vhodný na přípravu majonéz, omáček či salátových dressingů, jablečný ocet je zase charakteristický silnou a ostrou chutí, používáme ho tam, kde doplňujeme další ingredience.
Pro nakládané křupavé okurky však zvolte ocet kvasný lihový. Abyste se vyhnuli nemilému překvapení v podobě rozměklých, šedých a chuťově úplně jiných, než jste byli zvyklí, připravte nálev z kvalitního kvasného lihového octa.

 

Výjimečná tradiční chuť
Ocet z Bzence či Znojma, tedy z oblastí s největší tradicí zavařování u nás, je svým složením a výrobním postupem jedinečný, a proto v okurkových nálevech nezaměnitelný. Vyrábí se již desítky let podle původní receptury, kvasí ryze přírodní cestou a je bez jakýchkoliv syntetických přísad. Pokud budete k zavařování zkoušet jiné octy, může se Vám stát, že chuť nebude ta pravá, na kterou jste zvyklí. Tradice je prostě tradice a každý ocet chutná jinak. Například ten bzenecký obsahuje karamel a voňavý estragon, které chuť a vůni nálevu dokonale chuťově vyzdvihnou.

Na octu rozhodně nešetřete
Hodnota octa na jednu zavařovací sklenici vyjde na 90 hal. A to je opravdu minimum oproti tomu, jakou důležitou roli při nakládání ocet hraje, a jak jeho špatný výběr může chuť okurek a vaše úsilí při zavařování zhatit. Špatnou volbu při zavařování bohužel už nelze nahradit. Okurky jsou totiž sezónní zelenina a jakmile po pár měsících zjistíte, že vaše nakládačky nejsou jaksi „ono“, už to v letošním roce nenapravíte.

Napsat přízpěvek

Related Posts