Brambory s balzámovým octem

INGREDIENCE:

  • 1kg malých nových brambor
  • 5 lžic  Balsamico octa z Modeny
  • 1 lžička akátového nebo řepkového medu
  • 2 svazky bazalky
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 4 lžíce oliv. oleje (lisovaného za studena)
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu

POSTUP:
Brambory důkladně omyjeme a vaříme ve slup­ce asi 20 min. Poté je scedíme, necháme částečně vychladnout, ještě vlažné oloupeme a necháme vychladnout úplně.Balzámový ocet uvedeme do varu s medem a asi 1 min. povaříme. Bazalku omyjeme, osuší­me a otrháme z ní lístky. Třetinu odložíme stranou, zbytek nahrubo posekáme.Na velké pánvi rozehřejeme olej, brambory na něm dozlatova opečeme a osolíme je. Přilijeme směs z octa a medu a vše osmahneme. Vmícháme olivový olej a posekanou bazalku. Brambory rozdě­líme na talíře, ozdobíme odloženými lístky bazalky a ještě horké podáváme.
autor: Jana Rašková