Nakládaná cherry rajčátka

INGREDIENCE:

  • 1000 g cherry rajčat
  • 2 šalotky

Nálev:

  • 500 ml Bzeneckého kvasného lihového octa
  • 125 ml vody
  • 1/2 lžíce soli
  • 2 hřebíčky
  • 1/2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička zrnek černého pepře
  • 1/2 lžičky hořčičného semínka
  • 1 stvol kopru

Kromě toho:

  • ploché sterilizované oblázky na zatížení rajčat

POSTUP:
Rajčata otrháme od stopek, omyjeme a osušíme. Šalotky oloupeme a nakrájíme na kolečka. Připravíme si čisté a suché sklenice. Na nálev svaříme Bzenecký ocet, vodu, sůl, cukr, hřebíček, pepř, hořčičné semínko, krátce povaříme a sejmeme z plotýnky. Rajčata na několika místech propíchneme párátkem a spolu s šalotkami a omytým koprem vložíme do sklenic. Zalijeme vlažným nálevem, který by měl sahat cca 2 cm nad rajčata, jež zatížíme oblázkem, který by měl být o něco menší než otvor zavařovací sklenice. Sklenice s vychladlým obsahem zavíčkujeme a uchováme v temnu a chladnu.

Zdroj: www.bzeneckyocet.cz