INGREDIENCE:

Ljutenica 1 – téměř syrová (směs k masu)

Ljutenica 2 – papriková pasta od Elky

  • na 1 kg pomazánky:
  • 3 kg paprik (červené kapie)
  • 750 g rajčat
  • 10 g chilli papriček
  • 15 g petrželky
  • 20 g soli
  • 7,5 g cukru krystal
  • Bzenecký kvasný lihový ocet
  • 175 ml oleje, (česnek)

POSTUP:
Ljutenica 1:
Papriky opéci (na pánvi nebo v troubě), oloupat, nadrobno nakrájet. Přidat nadrobno sekaný pórek, pokrájená rajčata (lépe spařit a oloupat), vše rozmixovat, do směsi vmíchat olej, ochutit octem a solí a nechat několik hodin uležet. Nespotřebované možno rozdělit, naložit do horkou vodou vypláchnutých sklenic s patentním uzávěrem, sterilovat 30 min. Podávat k masu jako čatní, nebo jako salát, příkrm nebo studený předkrm s bílým chlebem (nejlépe olivový) nebo toasty.

Ljutenica 2:
Papriky i rajčata nakrájet na kostky, rozvařit, propasírovat, dále vařit až vznikne husté pyré. Vmíchat olej, sekanou petrželku a ostatní suroviny (chilli papričky podle chuti, kdo rád – dá posekaný nebo drcený česnek). Lze zavařit – ještě horké plnit do sklenic, sterilovat 30 min. Používat třeba jako pomazánku – na chléb.

Zdroj: www.bzeneckyocet.cz