INGREDIENCE:
Ljutenica 1 – téměř syrová (směs k masu)
- 1,5 kg paprik
- 100 g pórku
- 300 g rajčat
- 30 ml oleje
- sůl,
- Bzenecký kvasný lihový ocet
Ljutenica 2 – papriková pasta od Elky
- na 1 kg pomazánky:
- 3 kg paprik (červené kapie)
- 750 g rajčat
- 10 g chilli papriček
- 15 g petrželky
- 20 g soli
- 7,5 g cukru krystal
- Bzenecký kvasný lihový ocet
- 175 ml oleje, (česnek)
POSTUP:
Ljutenica 1:
Papriky opéci (na pánvi nebo v troubě), oloupat, nadrobno nakrájet. Přidat nadrobno sekaný pórek, pokrájená rajčata (lépe spařit a oloupat), vše rozmixovat, do směsi vmíchat olej, ochutit octem a solí a nechat několik hodin uležet. Nespotřebované možno rozdělit, naložit do horkou vodou vypláchnutých sklenic s patentním uzávěrem, sterilovat 30 min. Podávat k masu jako čatní, nebo jako salát, příkrm nebo studený předkrm s bílým chlebem (nejlépe olivový) nebo toasty.
Ljutenica 2:
Papriky i rajčata nakrájet na kostky, rozvařit, propasírovat, dále vařit až vznikne husté pyré. Vmíchat olej, sekanou petrželku a ostatní suroviny (chilli papričky podle chuti, kdo rád – dá posekaný nebo drcený česnek). Lze zavařit – ještě horké plnit do sklenic, sterilovat 30 min. Používat třeba jako pomazánku – na chléb.
Zdroj: www.bzeneckyocet.cz