Domácí tlačenka

INGREDIENCE:

  • 200 g jazyku
  • půlka vepřové hlavy
  • 200 g vepřového srdce
  • 100 g cibule
  • 2,5 dl krve
  • 1 g celého černého pepře
  • 20 g soli
  • 300 g vepřových nožiček
  • 1 vepřový žaludek
  • Bzenecký kvasný lihový ocet

POSTUP:
Očištěnou vepřovou hlavu omyjeme a uvaříme v osolené vodě. Přidáme také omyté kůže a nožičky. Když je maso měkké, vyjmeme ho, obereme a kosti dáme zpět k nožičkám ještě dále vařit, aby polévka lépe rosolovala. Přidáme kořenovou zeleninu, koření a dovaříme. Vaříme poměrně dlouho, a to tak, aby nám zbylo pouze tolik silně redukované polévky, kolik potřebujeme. Vychladlé maso nakrájíme na kostky. Vše přendáme do mísy (děláme-li červenou tlačenku, tak přilijeme procezenou krev), přidáme pepř a sůl, zředíme ještě podle potřeby polévkou a naplníme do umělého střeva nebo dobře vypraného žaludku. Jestliže jsme použili žaludek, musíme vařit pozvolna, při teplotě 85 – 90°C vaříme asi 60 minut a pak zkusíme špejlí, jestli nevytéká červená krev. Umělé střevo vaříme pozvolna jen asi 10 minut. Pak tlačenku vyndáme, zatížíme prkénkem a dáme vychladnout. Nejčastěji servírujeme s drobně nakrájenou cibulkou a zředěným Bzeneckým octem.

Zdroj: www.bzeneckyocet.cz

Napsat přízpěvek