Bílý a zelený chřest s octovou omáčkou

INGREDIENCE:

  • 12 tyčinek zeleného chřestu
  • 12 tyčinek bílého chřestu (mladý chřest před vařením neloupeme,starší oloupeme a odřežeme zaschnuté konce)
  • 1 cibule
  • 1 nakládaná okurka v kyselém nálevu
  • 1 svazek pažitky
  • 1 vejce
  • 3 PL Bzenecký vinný ocet kvasný z bílého vína
  • 6 PL oleje
  • 8 plátků šunky
  • toastový chléb
  • koření
  • sůl

POSTUP:
Omáčka sauce vinaigrette: nadrobno nakrájíme cibuli, okurku, svazek pažitky a metličkou vmícháme 1 vejce, Bzenecký vinný ocet kvasný z bílého vína, trošku koření a olej. Na několik hodin necháme odležet v chladnu. Chřest ponoříme do vřící vody a vaříme 5-7 minut. Nakrájíme na kousky a podáváme s omáčkou a se šunkou. Jako přílohu můžeme použít například opečený toastový chleba.
autor: Jiří Sovák